Sűrített bor

A Scientific American 1915. évi augusztusi száma nagyon nevezetes felfedezésről hoz hírt, a mely ha beválik, a pinczegazdaságok terén fordulatot jelent. E szerint Washingtonban aránylag igen egyszerű eljárást sikerült feltalálni, melylyel a bornak, illetőleg mustnak minden lényeges alkatrésze sűrített állapotban előállítható és korlátlan időkig eltartható.

E czélból a szőllőmustot megfagyasztják, a kapott jeget összetörik és czentrifugális gépbe teszik. A czentrifugális hatása alatt a must czukor és egyéb nemes tartalma tökéletesen elválasztható a jégtől, a mely majdnem tiszta víz. Az eredmény sűrű szirupszerű folyadék, a mely korlátlan időkig eltartható; köbtartalma a must köbtartalmának körülbelül negyedrésze.

Azt is tapasztalták, hogy a mustban lévő- savak, különösen a borkősav is kikristályosodik a jéggel együtt, úgy hogy az elválasztott sűrített mustban kevesebb a savtartalom. E módszer kifejlesztésével tehát a bort még meg is lehet nemesíteni. Az eljárást alma és egyéb gyümölcsök nedvére is lehet alkalmazni. A sűrített nedv vízzel keverve önmagában kellemes ital, de ki is forr, éppúgy mint a rendesen kezelt must.