Szénrendelet

Vázsonyi Jenő dr., udvari tanácsos, máv. igazgató, magyar királyi szénbiztos kiadott egy szénrendeletet, amely annyi ötletességgel és zsenialitással van megfogalmazva, hogy ha nem is írja alája a nevét, akkor is sejtettük volna, hogy valamely nagyon modern államhivatalnok agyából pattant ki.

A szénrendelet az egységes nyitási és zárási időről szól, nyolcztól ötig, ez a jelszó, aminek mindenki örül, mert ha nem is tulságosan széntakarító, de mindenesetre demokratikus ötlet. Két próbanapot rendeztetett Őméltósága s nem lehet megállapítani, soha, hogy bevált-e. Ha akarom bevált, ha akarom nem vált be. Mert mi haszna, ha korábban zárnak a boltosok meg az irodások. Ugy tudjuk, hogy a boltok, akár hétig is maradnak nyitva, délután öt után már nem tétetnek szenet a kályhára. Ennyire már eddig is takarékoskodtak, rideg kényszerüségből. Az irodák is. A villamos áramnál pedig nem nagy a szénmegtakarítás még félnapi rövidüléssel se.

Nem baj, ha nem is teremt szénmegtakarítást a rendelkezés. Egy Vázsonyinak egészen természetesen az az irányelve lehet csak rendeletei megformulázásánál, hogy azok demokratikusok legyenek. Ebben a tekintetben pedig igazán a legtökéletesebb a rendelet.