Síversenyek a Tátrában

A kedvezőtlen hóviharok dacára jól sikerült az Országos Sí Szövetség II. országuti versenye a szépségéről világhírű tátrai hegyek között. Nem lehet eléggé dicsérni a Szövetséget, midőn ily nehéz háborus körülmények és kedvezőtlen hóviszonyok dacára vállalkozott a verseny megrendezésére.

A rendezés nehéz munkájában meg kell említenem elsősorban dr. Fináczy Bélát, dr. Schwikker Rihárdot, dr. Vigyázó Jánost, Bély Mihályt és Henry Nándort, a sí sport kiváló vezetőit és apostolait, kik a legnagyobb buzgalommal igyekeznek hazánkban a sí sportot megkedveltetni és terjeszteni.

A verseny gyors és sikeres lebonyolítása körül leginkább dr. Gujer Mihály, Tátraszéplak népszerű főorvosa, dr. Előd Tibor, Blaskó Artur, Eigner Dezső, Rokkfalusi Lajos és Isser István fáradoztak.

A verseny első napja a hóviszonyoknak kedvezőbb hely kitűzésével telt el. A versenyszámok legnagyobb részét a gyönyörű hegycsucsokkal díszített és kitűnő hóval borított széppataki-völgyben tartottak meg.

A versenyeken különösen föltűntek a körmöcbányai sí tanfolyamot végzett Bély lányok, kik szép siklásukkal a hölgyverseny első és második helyét biztosították maguknak s a harmadik Reichard Margitka, a többszörös bob bajnok lett.

Igen szép részletek voltak az országos versenyen az ugrásoknál, melyet közel 400 főnyi közönség előtt tartottak meg, mely pontversenyt Gyürki László I. honv. ezred hadnagya nyerte (MTE), ki a három kötelező ugrásával 1.06 pontot ért el. A második Déván István a (MAC) tagja lett 1.20 ponttal.

Értékes része volt még a síversenynek a középiskolai tanulók részére kiírt távverseny, melyen a helyezéseket erős küzdelem a késmárki középiskolák tanulói intéztek el egymás között.

A verseny részletes eredményei a következők voltak:
Staféta verseny. 1. BETE csapata 1 óra 31 p. 54 mp. A győztes csapat tagjai Votizky Gyula, Hefty Andor és Reichard Géza voltak. 2. Magyar Turista Egyesület 3. Természetbarátok uj csapata.

Ugróverseny.
1. Gyürki László (MTE) 1.06 pont. 2. Déván István (MAC) 1.20 pont. 3. Iszer István (BTC)

Hölgyverseny (Táv. 2 km). 1. Bély Mária (BBTE) 8 p. 21 mp. 2. Bély Mancika (BBTE) 8 p. 20 mp. 3. Reichard Margit 8 p. 43 mp.

Másodosztályu férfi távverseny. 1. Német Ferenc (TTE) 21 p. 16 mp. 2. Gyürki László (MTE) 3. Joanovits Ferenc (TTE)

Középiskolai távverseny. 1. Friesz János 7 p. 38 mp. (késmárki felső kereskedelmi iskola) 2. Bruckner Zoltán (késmárki gimnázium) 8 p. 24 mp. 3. Mirtzkó Géza (késmárki felső kereskedelmi) 9 p. 4 mp. (13 induló)

A versenyek győztesei és helyezettjei gyönyörű tiszteletdíjakat kaptak, melyeket a Sí Szövetség földmívelésügyi miniszter, tátralomnici fürdőigazgatóság, késmárki felső kereskedelmi iskola és a tátrai vendégek ajánlották fel. A mindenképpen mintaszerűen rendezett versenyt a Tátralomnicon rendezett jelmezes estély fejezte be.

Igen helyes volna, ha a sportegyesületek Budapesten is rendeznének időnként ily versenyeket, mely a sí sport fejlesztésére rendkívül jó hatással lenne.

Pischinger Nándor