A bukaresti tárgyalások

Bukarestben, a meghódított román fővárosban, megkezdődtek a béketárgyalások. 1916. augusztus végén, mikor a románok orozva megtámadtak bennünket, másképen képzelték el háborujuk végét. Hisz már az a terv is megvolt, hogy Ferdinánd király Gyulafehérvárott fogja magát Nagy-Románia királyává koronáztatni s azután a Tiszáig mindent meghódít és bekebelez ebbe a Nagy-Romániába. Az entente mindent megígért csakhogy éppen akkor, amikor az oroszok lucki offenzivája időleges sikert ért el, más oldalról is „halálos csapást” mérjen Magyarországon át a monarchiára. Románia, amely semlegessége idején meggazdagodott és amely már látta, hogy mit jelent résztvenni ebben a rettenetes világháboruban, szakított a semlegességgel és egy nyári éjszaka Erdélyre támadt.

De három hónappal a hadüzenet után a románok teljesen le voltak verve. Az egész oláh alföld, Bukarest és Dubrudsa a központi hatalmak kezébe jutott. Egy évig várt Ferdinánd király és Bratianu Jassinban, hogy majd csak jobbra fordul minden. Az entente azonban, ha akart volna sem tudott volna segíteni Románián. Az ukrán békekötés és Oroszország felbomlása után meg kellett változtatnia Románia politikáját. Bratianu megbukott, Ferdinánd trónja is ingadozik és Kühlmannt, meg Czernint Bukarestbe kérték, hogy velünk a békéről tárgyaljanak, mert Románia – mint egy félhivatalos jassit jelentés beismeri, - reménytelen helyzetbe jutott és csak a béke mentheti meg a végpusztítástól.

A tárgyalások megkezdődtek és azoknak végső eredménye nem is lehet kétséges. Ha Románia mostani kormánya még mindig nem látja be a gyors békekötés feltétlen szükségét, akkor ez a kormány is meg fog bukni és elkövetkezik Carpék és Marghilomanék ideje. A monarchia és Bulgária Romániából sem akar erőszakos annektálást. Dobrudsa mindig bolgár volt, jogosan illeti Bulgáriát. Amit pedig mi akarunk, az csak jogos biztosíték minden olyan eshetőség ellen, aminek bekövetkezésére az 1916. augusztusi napok óta mindig számítanunk kell. Romániának szint kell vallania, hogy vissza akar-e térni Károly király becsületes politikájához, vagy folytatni akarja Bratianu kétszinű játékát. Ennek az utóbbinak folytatásához már nem lesz módja, mert a bukaresti tárgyalásoknak tökéletes eredményre kell vezetniök.

Berlin, febr. 24.

A Germánia így ír: Romániával szemben csupán Bulgária jelent be követeléseket. Németország és Ausztria-Magyarország nem állítanak fel területi követeléseket. Ámde gazdasági téren biztosítunk magunknak bizonyos előnyöket és politikai kezességet is fogunk szerezni magunknak. Nyugodt lélekkel tehetjük ezt, mert az a meggyőződésünk, hogy a mi érdekeink és Románia érdekei között nincsenek ellentétek.