Oroszország ujra békét kér

Az Oroszországgal való békekötés ügye uj stádiumba jutott. A német sereg feltartózhatatlanul vonul előre, megszüntetvén a fegyverszüneti állapotot és Trockij már észretért, belátván a nagy veszedelmet, amely a polgárilag és katonailag szétzüllött Oroszországot fenyegeti a háboru folytatása esetén. Trockijnak békét kell kötnie minden áron és az eddigi taktikázás csak azért történt, hogy megkiséreljék Ukrániának nagy Oroszországtól való különválását megneheziteni.

A német hadvezetőség erélye kényszeriti Oroszországot a jelen helyzetben való megnyugvásba és a gyors különbékére, aminek bizonyitéka az a ma érkezett távirat, hogy Trockij szikratávirat utján kérdést intézett az osztrák-magyar kormányhoz, vajjon lehetséges volna-e praktikus tárgyalásokba bocsátkozni. Külügyminiszterünk erre a kérdésre azt válaszolta, hogy a monarchia csak szövetségeseivel együtt hajlandó a béketárgyalásokat befejezésre juttatni, de békekészséget mindenesetre megmutatja azzal, hogy meghatalmazottját Mérey nagykövetet, Breszt-Litovszkba küldi. Mérey vasárnap este kiséretével együtt már el is utazott Bresztlitovszkba.

Hogy Trockij mit ért praktikus tárgyalások alatt, az egyelőre még nincs precizirozva, de minden esetre azt, hogy Németország állitsa meg habműveleteit, hosszabbitsa meg a fegyverszünetet és járuljon hozzá a béketárgyalások folytatásához.


Az Oroszországgal való helyzetről érkezett táviratainkat itt adjuk:
Trotzkij szikratávirata Czerninhez
A Magyar Távirati Iroda jelenti Bécsből:
Trockij a külügyek népbiztosa Czernin gróf külügyminiszterhez intézett szikratávirat utján megkérdezte az osztrák-magyar kormányt, hogy lehetségesnek tartja-e az orosz kormánnyal praktikus tárgyalásokba lépni.

Czernin gróf Trockijnak radiotelegrafikus uton azt válaszolta, hogy Ausztria-Magyarország szövetségeseivel együttesen hajlandó az Oroszországgal való béketárgyalásokat befejezésre juttatni.

Bécs, febr. 24.
Mérey nagykövet ma este mint Ausztria-Magyarország meghatalmazottja, a breszt-litovszki béketárgyalásokra utazik. Kiséretében vannak Wiesner követ, Marsovszky udvari és miniszteri titkár, Gautsch báró követségi titkár, Millner konzul, Allmayer, Beck báró, a cs. kir. kereskedelmi miniszterium osztályfőnöke és Pétery m. kir. honvédelmi miniszteriumi osztálytanácsos.

A M. T. I. jelenti a sajtóhadiszállásról február 24. Brestlitowskban meginduló ujabb tárgyalásokon a hadseregfőparancsnokságot ismét bacsányi Csicserics altábornagy képviseli. Melléje beosztva Nierbach báró és horstenaui Glaise vezérkari őrnagyok, Kaabl katonai intendáns vannak.