Léghajók fölszállása a Margit-szigetről

A léghajózás az utóbbi időkben nagyot fejlődött. Bár a kormányzó léghajót máig nem sikerűlt feltalálni és Santos Dumont és mások kisérletei most is kisérletek, a levegőt járó készülékek tökélesedtek.

 

Főleg úgy, hogy a fölszálllásra, bizonyos vidék áttekintésére szerelhessék föl. Ennek a hadsereg vehetné hasznát. A katonaságnál tehát Európában külön léghajó osztályt szerveztek. A mi hadseregünknél is. Nem, mint sportot űzik, hanem mint a hiradó és kémlelő szolgálat kiegészítőjét. Bécsben a hadsereg szervezetébe illesztve működik a léghajózó osztály, mely az 1896-iki budapesti ezredéves kiállításon is bemutatta gyakorlottságát.

 

Budapesten a léghajózási kisérletekhez való csatlakozás szempontjából alakult a *Magyar Aero-klub*. Czélúl tűzte ki a tudományos kutatást; nevezetesen részt vesz a nemzetközi meteorológiai munkálatokban. Törekedni fog arra is, hogy a léghajózást hazánkban lehetőleg meghonosítsa és megkedveltesse.

 

Márczius 2-án alakúlt meg Budapesten az új klub, a melynek védnökségét Lipót Szalvátor főherczeg vállalta el, a ki Bécsből több léghajózást tett *Meteor* léggömbjével.



A Magyar Aero-klub érdekes működését azzal kezdte meg, hogy május elsejének reggelén a Margit-sziget sporttelepről két fölszállást rendezett léghajóval. Egyiket Lipót Szalvátor főherczeg *Meteor* léggömbjével. A margit-szigeti ünnepély programmját így állapitották meg: Gróf Széchenyi Béla koronaőr, a klub elnöke, megköszönte a főherczegnek a védnökség elfogadását.

 

Auguszta főherczegnő megkeresztelte a magyar klub léggömbjét *Turul* névre. Apró, iránymutató ballonok felbocsátása. A főherczeg ballonja: a *Meteor* elindult. A ballont a főherczeg maga vezette. Kiséretében gróf Majláth László főrendiházi tag, továbbá Král Sándor tüzérfőhadnagy, a klub egyik kapitánya utaztak.

 

A klub ballonja: a *Turul* is elindult. A ballont ifj. Tolnay Lajos, a klub első kapitánya vezette. Utitársai: a bécsi katonai léghajós-intézet parancsnoka, Hinterstoisser Ferencz százados és Lisznyai Damó Tihamér műszaki tanácsos, a klub alelnöke. Szerencsés utazás után a *Turul* Tura község mellett, Lipót Szalvátor főherczeg hajója pedig Hatvannál szállt le.

 

Az utasok vasuton tértek vissza Budapestre.