Apróságok

Ady Endre. A köztársasági kormány és a Nemzeti Tanács megbizásából Hatvany Lajos üdvözlő iratot szerkesztett, amelyet küldöttség nyujtott át Ady Endrének, a forradalom költőjének, aki már régóta hirdette költeményeiben a köztársaságot, Hock János üdvözölte a kiváló költőt.

Bánky Judit a Vígszínház fiatal, talentumos művésznője spanyol náthában meghalt. A tehetséges művésznő Szegedről került a Vígszínházhoz.

Dr Vészi Gyula és neje. A fiatal házaspár meghalt spanyol betegségben és egy napon helyezték őket közös sírba. Mindenütt mélységes és igaz részvétet keltett ez a nagy tragédia. Dr Véczi Gyula, Vészi Józsefnek, a hirneves publiczistának a „Pester Loyd” főszerkesztőjének fia, egyike volt a legkiválóbb orvostudósoknak s kevéssel ezelőtt nevezték ki a debreceni egyetem tanárává.

Bíró Lajos, az uj külügyi államtitkár. A minisztertanács Bíró Lajost, a kiváló írót és publicistát külügyi államtitkárrá nevezte ki. Általános megelégedést keltett ez a kinevezés, mely valóban nagytehetségű embert vitt e fontos pozícióba.

Lajos volt bajor király és felesége. Lajos bajor királyt is elsöpörte trónjáról a köztársasági forradalom. Aláirta a lemondásáról szóló okmányt és családjával együtt elutazott Münchenből a Wildemvart-kastélyába vonult vissza. Vele ment feleségén és leányán kívül a volt trónörökös is.