Az első magyar népkormány

A szabadság, függetlenség és demokrata uralom jegyében virágos és vértelen forradalom által alakult meg Magyarország első népkormánya. Programmja, mely a békét, függetlenséget, önállóságot és jogot igéri, mindenben méltó a nagy idők szelleméhez, mely romokba döntötte a régi rendszert s egy uj, szebb és boldogabb Magyarországot teremtett. Az első magyar népkormány minisztertanácsa kiáltványt bocsátott ki, melyben nyugalmat, türelmet és bizalmat kér Magyarország népétől, hogy az élet ujjáteremtő munkáját megkezdhesse a köztársaság felé.

Garami Ernő kereskedelmi miniszter, a magyarországi szociáldemokrata pártnak hosszu idő óta egyik legtisztesebb vezére. A Népszava főszerkesztője.
Gróf Batthiány Tivadar belügyminiszter a függetlenségi és radikális eszmék régi harcosa, ki erős harcot folytatott a régebbi kormányok ellen. Vezetőtagja a Nemzeti Tanácsnak is.
Linder Béla hadügyminiszter, eddig alezredes a közös hadseregben. A legutóbbi időkig frontszolgálatot teljesített s katonái humanus bánásmódjáért.
Kunfi Zsigmond népjóléti miniszter,a legjobb magyar szónokok egyike és kitűnő publicista. Radikális politikai állásfoglalása miatt sok üldöztetésben volt eddig része.
Jászi Oszkár nemzet?tárcanélküli miniszter, a nemzetiség megértés politikusa és az Országos Radikális Pártnak elnöke .Kiváló tudós és publicista.
Búza Barna földmivelésügyi miniszter, a függetlenségi politika és demokratikus eszmék lelkes követője. Nemrég került haza francia ?ternáltságából.
Nagy Ferencz közélelmezési miniszter. Régebben a közigazgatási pályán működött s már ott is feltübt tehetségével és kiváló szervezési képességével.
Lovászy Márton kulturminiszter, a függetlenségi párt kiváló tagja, ki soha nem követte a megalkuvás politikáját. Kiváló publicista.