Összeomlott trónok

Amiről pár hónappal ezelőtt még csak nem is álmodtunk volna, azt megszülte az események rohamos egymásutánja. Európa felett tisztitó viharként csapott át a forradalom s nyomában trónok és koronák döltek romokba. Magyarország után Ausztria és Németország következett s ki tudja, melyik államra kerül a sor holnap.

Habsburg Károly volt magyar király és osztrák császár a maga és utódai nevében lemondott a trónról. Magyarország és Ausztria köztársaság lett. Károly a Bécstől másfél órára fekvő Eckertsau-kastélyba vonul vissza, mely koronabirtok s az osztrák Nemzeti Tanács védelme alatt áll.

Hohenzollern Vilmos, a volt német császár és Frigyes Vilmos, a volt német trónörökös szintén lemondtak, miután Berlinben is kikiáltották a köztársaságot. A volt császár Hollandiába menekült s a feltételek, melyek mellett Maarnban tartózkodhatik, körülbelül megegyeznek azokkal, melyek az internáltakra vonatkoznak.

Frigyes Vilmos volt trónörökösről az a hir terjedt el, hogy meggyilkolták, később pedig, hogy a fronton van a német csapatoknál. Azonban mindkét hir tévesnek bizonyult, a mennyiben Frigyes Vilmos megérkezett a holland határhoz, a honnan, miután igazolták , Maastrichtbe kisérték vissza, hol a prefektura épületében kapott szállást. A volt trónörökös különben Hágában akar letelepedni.