Kétszázhatvan halottja van a möllersdorfi tüzkatasztrófának

Az áldozatok temetése
Wiener-Neustadtból jelenti a Hétfői Lapok tudósítója:
A möllersdorfi municiógyárban történt tűzkatasztrófa áldozatainak száma a végleges megállapítás szerint kétszázhatvan. A katasztrófa oka minden valószínűség szerint az lehet, hogy a munkásnők egyike vigyázatlanul égő gyufát ejtett a földre, miáltal a gyujtóláng képződött.

Ugyanekkor amikor ez történt, délelőtt negyed 12 órakor kenyérkiosztás volt az épületben, tehát a munkások és munkásnők nem elszórva voltak a helyeiken, hanem egy csomóban állottak s ez megnehezítette a menekülést. A nagy csomó ember egymás hátán igyekezett menekülni, egymáson átgázoltak, a tűz minden oldalról körülfogta őket s az ajtók előtt egymásra buktak, egymásra tapostak a munkásnők. Egész hullahegyeket találtak az ajtók előtt.

Ha egyenkint akartak volna menekülni, akkor sokkal kevesebb áldozata volna a katasztrófának. Hasonló ez a katasztrófa ahhoz, ami a Ringtheather égésekor történt. Ott is a tolongás okozta a katasztrófát.

Az áldozatok temetését péntekre tervezték, de nem lehetett megtartani, mert a nagyszámu sirgödröt péntekig nem tudták megásni. A temetés szombaton délután fél 3-tól 5 óráig tartott. A gyászbeszédeket Pucherna, Lillenhoff és Dietrich tábornokok és Glöckel reichsrathi képviselő mondották.