A fővárosi iskolák tornaünnepe

Hatalmas, virágos kerthez volt hasonló a Margitszigeti sporttelep vasárnap délután, amiben a fővárosi iskolák tartották második tornaünnepélyüket. A felvonulásban részt vett tizenkét leányiskola kétezer növendéke mintegy hatezer néző előtt tett bizonyságot arról, hogy fővárosi iskolákban a testnevelés nemcsak a fiu, hanem a leányiskolákban is helyes mederben halad.

Büszke lehet dr. Gerentsér László fővárosi testnevelési igazgató, valamint segítőtársa, Bély Mihály és Ujhegyi Sándor igazgató is a fényes eredményre. Igazságtalanok volnánk, ha elhallgatnánk, hogy a siker eléréséhez nagyban hozzájárultak a lelkes tornatanárnői, akik a vezetők intencióit a gyakorlatban megvalósítják.

A katonazenekar hangjai mellett 5 órakor a következő leányiskolák vonultak fel a szabadgyakorlatokhoz.:
Polgári iskolák: Koronaőr-u., Böszörményi-u., Fehérváry-uti, Batthyányi-u., Szegényház-u., Papnövelde u.
Felső leányiskolák: I. ker., IV. ker., Vadász-u., Vilmos császár-uti, Bajza-u, és Rölde Szilárd-u.

A 2000 leányka fegyelmezett felvonulását a közönség lelkes tapssal honorálta. Oszlopba állás után ünnepi hangulatot teremtett a kétezer ajakról felhangzó nemzeti fohász, a Himnusz. Az ügyesen összeállított graciós mozdulatokból álló szabadgyakorlatok, majd a tornapad gyakorlatok minden mozzanatot hosszu tapssal honorálta a hálás közönség.

A tornapadgyakorlatok után egykettőre nagy játszó térré alakult a sporttelep belseje és az iskolák csoportokra oszolva egyidőben mutattak be játékokat labdával és a nélkül. A játszó leánykákat tiroli és lengyel táncokat bemutató csoportok váltották fel. Ugy ezek a táncok, mint a cserkészgyakorlatok után bemutatott körtánc és főleg a palotás az ünnepély legszebb része volt.

Az ünnepély a községi főreál, felső kereskedelmi és polgári iskolák futóversenyével fejeződött be.