A központi hatalmak ujabb térnyerése nyugaton

Ludendorff vasárnapi jelentése a német seregek ujabb nagyjelentőségü előnyomulásról ad hirt. A szombati aránylagos csönd után ismét sulyos harcok voltak az Arrastól La Fere-ig terjedő frontnak ugyszólván minden részén és a németek számos helyen tért nyertek nyugat és délnyugat felé.

A legfontosabb térnyerés ismét Amiens felé történt. A Luce patak, amelynek két oldalán áttörték az angoloknak friss ezredekkel megerősitett állásait, a Somme mellékfolyója és Morenil, ahova a jelentés szerint az angolokkal visszavetették, alig 18 kilométerre délkeletre fekszik Amienstől.

A montdidier körül is heves harcok voltak. Itt a francia hadsereg egymásután küldi tartalékait a fenyegető veszedelem ellen, de a véres ellentámadások nem tudják feltartóztatni a német seregeket, melyek elfoglalták Mesnil községet, Montdidiertől nyugatra.

Az offenziv arcvonal dél felé forduló részén, Noyontól délnyugatra szintén fontos eredményeket értek el a németek. Az egész Noyon-Montdidier fronton elfoglalták a franciák frissen ásott árkait, sőt Noyontól délnyugatra, a Compiegne felé vezető uton rohammal bevettek egy fontos erődművet, a Renaud erődöt, amelynek déli irányban a Compiegne-párisi utat kellett volna védelmezni.

Nem segitett az ententenak az az intézkedése sem, hogy hosszu tanácskozások után végre megvalósitották az egységes vezetést és Foch tábornokot kinevezték az egész angol-francia hadsereg főparancsnokává. Ezzel az intézkedéssel is elkésett már és Foch tábornok sem lesz képes felvenni a párbajt Hindenburggal, akinek fölényes hadvezetési zsenialitása biztositja a német fegyverek végleges győzelmét.