Clemenceau ujabb hazugsága

Páris, ápr. 14.
A következő hivatalos kommünikét adták ki: Vannak csökönyös lelkiismeretek. Károly császár, miután nem talál módot arra, hogy a valóság látszatát megóvja, egy zavarba jutott ember módjára akadozik. Most arra kényszerült, hogy saját sógorát hamisitással vádolja meg, amennyiben a közölt okmánynak egy általa sajátkezüleg hamisitott szövegét adta közre.

Az eredeti, amelynek szövegét a francia kormány nyilvánosságra hozta, Cambon Jules, a külügyminiszteriumnak a francia miniszterelnök által delegált vezértitkára előtt lett közölve, aki annak egy másolatát a herceg meghatalmazása folytán a miniszterelnöknek átadta. A herceg is e tekintetbe bizonyos módon érintkezésben állott Ribotval, aminek nem lett volna értelme, ha a szöveg nem lett volna azonos azzal, amelyet a francia kormány közzétett.

Nem nyilvánvaló tehát, hogy megbeszéléseket ne lehetett volna kezdeni és a köztársaság elnöke a herceget másodizben nem is fogadta volna, ha az Ausztria-Magyarország kezdeményezésére egy olyan jegyzéknek a továbbitója lett volna, a mely jogainkat kétsége vonja, ahelyett, hogy azokat megerősitse? Károly császár levele, ugy, amint mi azt idéztük, Sixtus herceg által még kormányfőknek is meg lett mutatva. Egyébként a levél hitelességét a herceg két barátja is megerősitheti, különösen egyik, aki azt a hercegtől azért kapta, hogy azt leirja.

Hivatalos cáfolatunk.
Bécs, április 14.


Hivatalosan közlik: Clemencau úr utolsó nyilatkozatai nem változtatnak a cs. és kir. külügyminiszterium eddigi hivatalos közléseinek igazán. Sixtus herceg apostoli királyunk által is jól ismert jellemes kizárja az általa történt hamisitást s azzal éppugy vádolható meg, mint valamelyes más különös személyiség, miután a cs. és kir. külügyminisztériumnak nem áll módjában megállapitani, hogy a hamis levél becsempészése hol történt. Ezzel ezt az ügyet befejezettnek kell kijelenteni.

Királyunk cáfolata a német császárhoz.
Bécs, ápr. 14.

Ő cs. És kir. Apostol felsége a német császárnak a következő táviratot küldötte: Clemenceau urnak ellenem emelt vádaskodásai oly alacsonyak, hogy nem érzem magam kötelezve, hogy az ügyről Franciaországgal tovább vitatkozzam. További válaszomat a nyugaton levő ágyuim adják meg. Hű barátsággal, Károly s.k.