A pápa békeimája

Róma, máj. 12.
(Stefanl.) A pápa által kibocsátott Motu Proprio szövege a következő: Nemsokára a negyedik háborus év végéhez közeledik, amidőn az európai lángtenger kezdetén a pontifikátus terheit magunkra vettük. Ezalatt az idő alatt a háboru borzalmai folyton növekedtek anélkül, hogy csökkentek volna. Atyai szivünk fájdalmai egy pillanatra sem szüntek meg. Az események tragikus folyásában nemcsak az egész világ fájdalmát láttuk, hanem ugyanakkor nem mulasztottunk el semmit, a mit tenni lehetett és ezzel apostoli kötelezettségünk szavára hallgattunk.

Törekvéseink során Istennek kezeibe adtuk át magunkat, csak őtőle várhatjuk a rettenetes csapások végét. Csak ő lesz az, aki a feldult világnak a békét visszaadja és ezzel az emberek között a szeretet és igazságosság hatalmát visszaállítja. Ilyeténképen egy alázatos és könyörgő ima hathatóssá fog válni, de még hathatósabbá fog válni a szentmiseáldozat.

Ezért ezen Motu Propripo folytán megparancsoljuk, hogy junius 29-én, Péter és Pál szentek ünnepén, valamennyi lelkész a szentmiseáldozatot a népek nevében mutassa be az Urnak. Minden lelkész tudja meg, hogy ezzel nekünk kedves dolgokat cselekszik.