A hónap rövidhíreiből

A népkormány legutolsó rendelete

A hivatalos lap 23-iki száma közli a volt népkormány rendeletét, amely szerint mindazokat a bel- és kültelki területeket, amelyek megmüvelésre alkalmasak és egyébként kihasználva nincsenek, a folyó gazdasági évben megmüvelés nélkül hagyni nem szabad. 


Vessetek be minden erre alkalmas területet!

Ne csak saját szükségletetekre vessetek, gondoljatok az értetek dolgozó proletártestvéreitek szükségletére!
Vetőmagvakat kiutal a Szocializált Vetőmagüzemek Végrehajtóbizottsága: Budapest, Zrinyi-u. 12.


Szorgalmasan dolgoznak a földeken

Az országból mindenfelől kapjuk a hireket a tavaszi munkák megkezdéséről, a nagybirtokok szocializálásáról és ezzel kapcsolatban termelőszövetkezetek alakitásáról. Azok a szervek, melyeket a proletáruralom a mezőgazdasági termelés szolgálatába állitott, mint egy hatalmas gépezetnek egymásba illő kerekei, csaknem minden helyütt kifogástalanul, pontosan funkcionálnak.

A mezőgazdasági termelés uj rendjének megalapozása kapcsán gondoskodás történik, hogy az aktuális mezőgazdasági munka sehol ne szenvedjen fennakadást. E részben nincs is panasz, mert az öntudatra ébredt földmivelő nép szorgalmasan dolgozik, hogy a termés eredményéből városi proletártestvéreit minden szükséges élelmiszerrel el lehessen majd látni.

Ahol az őszi vetés elmaradt, most tavaszival pótolják és remélni lehet, hogy az ország mezőgazdasági müvelésre alkalmas területéből egy talpalatnyi föld sem marad bevetetlen.


A szabad gabonaforgalom ügye egyelőre nem áll jól. Ebben az évben semmi esetre sem kerül rá a sor. Elhatározott dolog, hogy a rekvirálás rendszerével szakitanak és ehelyett amolyan csereforgalmi központ lesz, amelynek segitségével a termelők által felajánlott gabona fejében különféle ipari cikket osztanak ki.


Vasuti szállitás elősegitésére a Hadviselt Szellemi Munkások Országos Egyesülete (VIII., József-u. 48. Telefon: József 12-92.) külön osztagot állitott fel leszerelt tisztekből és más feltétlenül megbizható tagjaiból. Az osztag elsősorban szállitmányokat kisér, de ezenkivül vállalkozik helyi fuvarok kiséretére, áruk átvételére, őrizetére, átadására, üresen vagy áruval feladott kocsik hollétének felderitésére, azok gyors továbbitásának szorgalmazására stb., stb. 


A bor kényszereladása

A kormány rendeletet adott ki, mely szerint a földmivelésügyi miniszter a bor kényszereladását általában vagy egyes esetekben ideiglenesen, további rendelkezésig felfüggesztheti, ha a borkészlet tulajdonosa, vagy akinek veszélyére az árverés történnék, kötelezettségének teljesitésében az ellenséges megszállás alatt álló területen tartózkodása vagy más körülmény folytán akadályozva van és az árverés megtartásával méltánytalan hátrányt szenvedne. 


Kertészeti szövetkezetek

A Kertmüvelők Egyesületében tömörült kertészeti tanfolyamok hallgatói vasárnap d. u. a Gólyavárban népes értekezletet tartottak. Az értekezleten a földmivelésügyi népbizottság részéről Rácz Gyula jelent meg, aki közölte, hogy a tanfolyam rövid időn belül a munkát termelő szövetkezetek alapján megkezdhetik. A hallgatók nagy lelkesedéssel vették tudomásul a munkalehetőség bejelentését. A tagok pénteken délután 6 órakor Bálvány-utca 22. II. em. 18. szám alatt, az egyesület titkárságánál jelentkezhetnek. 


Az összes malmok fölött már a szociális termelés népbiztosságának malomipari szakosztálya rendelkezik, amint azt Hevesi Gyula népbiztos nyilatkozatából megtudjuk. Ennek az üdvös hatása legszembeötlőbb módon abban nyilvánul, hogy a kisebb lisztgyárak gabonakészletét összehordják egy-egy nagyobb telepre, ahol a földolgozás jelentékeny szénmegtakaritással jár.