Sorra alakulnak a termelőszövetkezetek

A somogyi termelőszövetkezetek igen szép példáját szolgáltatták annak a testvéri együttérzésnek, amelynek a proletárállamban urrá kell lennie s amelytől egyedül remélhető, hogy a falu és a város lakossága közt fennálló ellentétek, melyek a háboru folyamán és után élesedtek ki, megszünnek.

A somogymegyei termelőszövetkezetek ugyanis e szövetkezetek földmives szegényei között gyüjtést inditottak s ennek sok száz vaggonnyi eredményét eljuttatták Budapestre a dolgozó városi lakosság számára. A küldeményben nagy mennyiségü gabonán, burgonyán s kertészeti vetőmagon kivül volt: 600 följavitott birka, 200 hizlalt sertés és 160 darab marha. Csupa olyan áru, amire a husban és zsirban szükölködő fővárosban nagy szükség van.


Somogymegyei termelőszövetkezetek müködése

Kaposvárról jelentik: Somogymegyében a termelőszövetkezetek ügyében naponta fontosabb intézkedések történnek. Eddig körülbelül 80.000 holdnyi föld területen van termelőszövetkezet, amelynek megmüvelése serényen folyik. Negyvenezer holdnyi területen a legintenzivebben folyik a fakitermelés, hogy a fővárost és a bányákat fával láthassák el.

A kaposvári pénzintézeti alkalmazottak után az igazságügyi, valamint a vármegyei alkalmazottak közalkalmazottak elhatározták, hogy a budapesti elvtársak élelmezésének feljavitására lisztet és minden más felesleges élelmicikket összegyüjtenek. 


Termelőszövetkezetek alakulásáról érkeznek mindenfelől hirek

Hajduvármegyében a községekben három-három proletár-földmives részvételével megalakitották a községi birtokrendező bizottságot. Debrecen város területét kilenc kerületre osztották be, azonkivül a hortobágyi halastó külön körzet. Hajduvármegyében három járási bizottság alakult a következő járásokban: Hajduböszörmény, Hajduszoboszló, Debrecen.

Hevesmegyében pedig Dormánd és Erdőtelek községek között Engel Lajosnak 2400 holdas birtokát szocializálták. Az egri mezőgazdasági termelési bizottság két kiküldöttje meginditotta az előkészitő eljárást. A birtokon 60 család dolgozik, egyelőre ezekből alakitották meg a termelő szövetkezetet. A föld szocializálását ezen a héten teljesen végrehajtják.