Uj villamos főzőedények

A villamos főzőedények ma már széltében használatosak. Kisebb mennyiségű folyadékok felmelegítése és felforralása ezekkel kényelmesen történik. Nagyobb folyadéktömegek felmelegítéséhez azonban nagyobb méretű és szerkezeti tekintetben is komplikáltabb ilyen edényekre volna szükség, miért is az ipari üzemeknél nagyobb méretű ilyen edényekkel nem igen találkozunk.

Legújabban "bemártási forralók" néven új melegítők vannak forgalomban, a melyekkel már nagyobb mennyiségű folyadékot is kényelmesen lehet felforralni. Az 1. rajz a háromphasisú (forgóáram) hálózatba kapcsolható ilyen forraló elrendezését mutatja. A, B és C szénlemezek, a melyek 10-15 cm. távolságban vannak egymástól s a melyeket a lemezektől szigetelt D csavar tart össze A, B és C áramvezető drótok.

Az egész berendezést a felmelegítendő folyadékba állítják, a folyadék mint elektrolyt szerepel. A három phasisnak megfelelő kombinálása által három különböző szabályozás érhető el: gyenge, közepes és erős melegítés. Különböző feszültségű hálózatra s a lemezek megfelelő méretezése által tetszőleges áramerősségre gyártják. A szénlemezek elpusztíthatatlanok, s minthogy különösebb fűtőtest sincs, a javítási költségek s az üzemzavarok folytán előálló kellemetlenségek elmaradnak.


– A második újfajta melegítőt a 2. rajz mutatja. A kannalakú melegítő rögtön meleg, illetőleg forró vizet szolgáltat. A kanna magassága 25 cm., átmérője pedig 15 cm. Az edény méreteinek lehető csökkentése miatt szénlemezek helyett szénhengereket alkalmaznak. A, B és C a szénhengerek, D, E és F áramvezető kontaktusok. A hideg víz C1 hengeren át ömlik a kannába, a szénhengerek között felemelkedik, s felmelegítve, illetőleg forró állapotban G csövön át kiömlik. A készüléket minden vizvezetéki csapra lehet alkalmazni.

A hol vízveheték nincs, a vizet egy más edényből lehet a kannába átfolyatni. Tetszőleges feszültségű hálózatra és tetszőleges áramerősségre készítik. Háromphasisú hálózatban egy-egy phasis bekapcsolásával háromféle szabályozás lehetséges. A készülék nagyon egyszerű, hatásfoka eléggé kedvező, üzembiztos, javítási és fentartási költségek nincsenek.

A viznek a készüléken való nagyobb-kisebb átáramlási sebessége szerint a készülék meleg, illetve forró vizet ad. A kis áramerősségre szerkesztett készülékeket háztartási czélokra, a nagy áramerősségűeket pedig ipari czélokra használják.
Hauser Ignácz.