Füstrajzok

E folyóirat f. évi április havi számában tanulságos közlemény jelent meg "Kaleidographok" czímen. A photo-kaleidograph és a kaleidograph azonban külföldi találmányok s míg az általuk készített tetszetős rajzokat éppen nem egyszerű készülék segítségével állítani elő, addig az általam alkalmazott, valósággal elemi technikai fogás igénybevételével az eredetiségre igényt tartható, olykor határozottan fantasztikus alakzatok kerülnek ki, melyek díszítő motívumok gyanánt szintén felhasználhatók.

A kaphographiák, magyarul füstrajzok lényege és előállítása röviden a következőkben foglalható egybe. A legismertebb elemek egyikének, a szénnek három módosulata van: a legbecsesebb ékkő, a gyémánt, az iróngyártás legközönségesebb nyersanyaga, a graphit s az ú. n. alaktalan szén.
Természetes képződésű alaktalan szénfajták az anthracit, a kőszén, a barnaszén és a turfa.

Mesterséges alaktalan szenek a korom, faszén, állati szén és a koksz. Szerves testek tökéletlen égésekor nagyobb mennyiségű korom válik szabaddá s a világító lángokból a beléjök vagy feléjök tartott hideg testekkel felfoghatni ezt a legtisztább alaktalan szénféleségeket. A füstölgő lámpa, füstölgő kályha, vagy tűzvész után a füstölgő romok stb. mind a tökéletes égés megjelölésére vonatkozó szólásmódok.

Megjegyzendő, hogy chemiai értelemben füst és korom között óriási különbség van. A korom a füst egyik alkatrésze lehet, de nem minden füst tartalmaz kormot is. Igy pl. a sárga phosphor égéséből származó sűrű, nehéz füstben nyoma sincs a koromnak, mivel az tisztára phosphorötösoxid.(P2O5)
A kormot nagy mennyiségben használják a fekete festékek készítésénél.

Ha a napilapokat, folyóiratokat olvasgatjuk, alapjában véve tulajdonképpen kormozott papírt tartunk a kezünkben, mivel a fekete nyomdafesték is kormoból készül s a fekete nyomású, díszes illustratióknál ugyan ki gondolna arra, hogy a lámpaüvegek, kályhacsövek, kémények stb. kellemetlen szennyező anyagát látjuk viszont s szemet, lelket gyönyörködtető rajzokban?

A mai tökéletes világító eszközök és fényforrások idején kevesebb okunk van panaszkodni a kormozó láng miatt – eltekintve a hadigyertyáktól – ellenben a régi világban, mikor még az olajmécses, szurokfáklya, faggyúgyertya stb. járta a világítás lakástisztasági, hygieniai szempontból sok kivánnivalót hagyott hátra. Előkelő római urak palotáiban fényes lakomák után nemcsak a lakoma maradványainak eltakarítása adott nagy munkát a rabszolgáknak, de az olajmécsestől kormozott falakat is sűrűn kellett végigmosogatni.