Vasbetonhajók

Vasbetonból már hajókat is építenek. A vas- és aczélban mutatkozó hiány miatt a figyelem ugyanis mindjobban a vasbeton felé irányul. Bár Lambol már 1854-ben épített vasbetonhajót, a mely még ma is üzemben van, mégis a vasbetonnak hajóépítési czélokra való felhasználása nem terjedt el.

Az ilyen hajók súlya t. i. egyenlő körülmények között kétszer akkora, mint a vas-, illetve aczélhajóké. A legújabb időben azonban M. Rudiger hamburgi mérnöknek sikerült oly betont előállítani, a melynek súlya feleakkora, mint a kavicsos betonnak. Ezen újfajta beton négy különböző anyagból készül, fajsúlya 1.50-1.25 között van, vízálló, a vasbetéthez jól simul, nyomási és húzási szilárdsága magas.

A vasbetétek kellő elrendezése által rugalmassága is a kívánalmaknak megfelel. A vaspántoknak hossz- és keresztirányban való kombinált elrendezése ugyanis, éppen úgy, mint a szárazföldi építkezéseknél, itt is előnyösnek bizonyult. A vasbetonból épített hajó stabilitása egyenlőtlen megterhelés, hullámverések között, sőt még zátonyra futás esetén is biztos.

A hajótest nagy ellenállást fejt ki rázkódtatások és helyi lökések ellen is. Felületének simasága miatt a vízzel való surlódása csekély és így sebessége egyenlő körülmények között nagyobb, mint a vashajóké. A hajót festeni nem kell, bár a tetszetősebb külső és a vashajók utánzása miatt feketére festik. A vasbetonhajók építési ideje jóval kisebb, mint a vashajóké, hiszen az összes műhelymunkák feleslegesekké válnak. A vaspántok vékonyak, úgy, hogy a kivánt helyzetbe kézzel gördíthetők el.

Az absolut sima felület folytán a hajótesthez se kagylók, se moszatok nem tapadnak s így annak letisztítása csak nagyon ritkán válik szükségessé. Javítás miatt az ilyen hajók csak ritkán kerülnek a révbe. Minthogy továbbá a hajótest teljesen vízálló, a tenger vize a hajó belső térségeibe egyáltalán nem juthat.

Az ily hajók előállításának olcsóssága, az építőanyag könnyű előteremtése, az építése eljárás egyszerűsége feljogosítanak bennünket, hogy az újfajta vasbetonhajóknak nagy jövőt jósoljunk. A vasbeton ily módon tehát nemcsak a szárazföldi építkezéseknél, hanem a hajók építésénél is hasznos alkalmazást talál.
Hauser Ignácz