Az antant július 18-án indult nagy támadása

Az entente egész hadereje felvonult most már, hogy a legnagyobb erőfeszítéssel döntő csapást mérjen a németekre. Angolok, franciák, olaszok, amerikaik, négerek, szenegáliak indultak támadásra és mi sem bizonyítja jobban a német hadsereg töretlen erejét és katonai fölényét, must az, hogy ez az óriási erőfeszítés is hiábavaló volt. Az entente mindenféle csapatai sem tudták áttörni a német vonalakat, melyek sziklaszilárdan állanak ellen a tömegrohamoknak.

A vasárnapi német hivatalos jelentés részletesen beszámol az Aisne és a Marne között duló rettenetes harcokról. Döntést akart kicsikarni az ellenség, mondja Ludendorff, - de csak véres kudarc volt a sorsa. Egyetlenegy helyen, Chateau Thierrynél, a Marne északi partján tudott egész lényegtelen eredményt elérni, de a németek ott is észrevétlenül vonták vissza vonalukat a várostól északra levő terepre.

Egyébként az egész hatalmas fronton sehol sem értek el semmi eredményt sem és Ludcndorff joggal hivatkozhat arra, hogy a tegnapi harcok eredménye méltó volt a németek eddigi sikereihez. Ezt a tömeges emberáldozatot már aligha birja sokáig Foch serege és akkor azután ismét Hindenburg veszi át a kezdeményezést.