Melyik a becsületes béke?

Meg kell adnunk mindenkinek a maga igazát és el kell ismernünk azt is, hogy a hadban álló nemzetek mindegyike meg van győződve a maga igazáról. Szemfényvesztés és botor beszéd az olyan, amely azt mondja, hogy ez, vagy amaz államférfiu tudatosan, hazudik, vagy ferdít, hogy lázít, hogy uszít a háborura. Ilyesmi ma már a háboru ötödik esztendejének küszöbén nincsen. A hábroru – sajnos – odáig fajult, hogy minden nép a maga igazságának hitében és tudatában harcol.

Az angol katona épen ugy meg van győződve az angol meggyőződések helyességéről, mint a német, mert a meggyőződés és igazába vetett hit nélkül nem lehet háborut viselni és miután axioma, hogy két küzdő fél körül csak az egyiknek lehet abszolút értelemben vett igaza, kell, hogy a kettő közül az egyiknek igaza ne legyen.

Ezt az elmélkedést az teszi aktuálissá, amit a németek két hadvezére Hindenburg és Ludendorff nyilatkoztak legutóbb a központi hatalmak sajtójában. Mind a két nyilatkozatból csak egyetlenegy mondatot kell kiragadni:
- Becsületes békét akarunk kötni.

És lapozzunk csak vissza néhány hetet, vagy hónapot s megtaláljuk szóról-szóra ugyanezeket a szavakat angol és francia államférfiak nyilatkozataiban is. Az angolok és franciák szintén becsületes békéért folytatják a háborut s el kell hinnünk még nekik, - ellenségeinknek – is ezuttal azt, hogy meggyőződésből beszélnek.

Mindenki, angol, francia, német is a többi hadviselő állam is a becsületes békéért harcol és most önkéntelenül felvetődik a kérdés, melyik hát a becsületes béke? Tudtunkkal, aminthogy igazság csak egyféle van, azonképen becsület is csak egyféle lehet s egész Európa mégis hadban áll egymással ezért a becsületért, amelyet mindegyik fél a maga értelmezése szerint vél igaznak és helyesnek.
Ismételjük, becsületes béke csak egyféle van és ha mind a két fél ugyanezt a becsületes békét akarja, miért kell ezt a fegyverek élével kivívni.

A tépelődő és meggyötört emberiségben felvetődik halkan és szerényen ez a kérdés: melyik hát a becsületes béke és vajjon melyik uj Krisztus fogja meghozni az emberiségnek ezt a „becsületes” békét, amelyet Hindenburg is akar, Lloyd George sőt Clemenceau is akar egyformán akarják és patakokban engedik folyni érte az emberiség vérét.