A Vigszinház nem tartott előadást vasárnap este

Gombaszögi hirtelen megbetegedett

Vasárnap este nagy meglepetés érte a Vigszinház közönségét, amely zsufolásig megtöltötte a szinházat, hogy végignézze Lakatos Lászlónak Férj és feleség cimű darabját. Az előadás kezdete hatórára volt hirdetve és lett negyedhét, félhét a közönség türelmetlenkedett, dobogtak, tapsoltak, lármáztak, de a függöny csak nem akart szétnyilni.

Háromnegyed hétkor már igen nagy volt a zavar a nézőtéren, a legkülönbözőbb konbinációk keringtek arról, hogy miért nem kezdik az előadást, amikor a vasfüggöny ajtaja kinyilt, kilépett rajta Csortos Gyula, a darab egyik szereplője és bejelentette, hogy Gombaszögi Frida, a darab női főszereplője hirtelen megbetegedett s miután a szinház többi művésznőit az est folyamán hirtelen megtalálni nem lehetett, az előadás elmarad s a pénztár a jegyek árát visszafizeti.

A megbetegedés olyan váratlan volt, hogy a művésznő csak néhány perccel az előadás kezdete előtt értesítette erről a szinházat. Az igazgatóság erre gyorsan a szinház más nőtagjaihoz részben telefonált, részben küldöncöket küldött, autók és flakkerek indultak el, hogy felhajszolják azt a szinésznőt, aki Gombaszögi szerepébe be fog ugrani. Voltak Varsányi Irénnél, Góthnénál, sőt még Bánhidy Ilonát is keresték, voltak Hegedűs Gyulánál is, hogy esetleg egy más darabot játszanak el Férj és feleség helyett, de senkit nem találtak odahaza, sőt a lakásukon sem tudták megmondani, hogy az illető szinész vagy szinésznő hova ment. Igy tehát le kellett mondani még arról is, hogy más darabot játszanak, előadást nem lehetett tartani s a jegyek árát visszafizették. A közönség nagyon kedvetlenül vette tudomásul az esetet és nem szivesen távozott a szinházból.

Beszélünk Faludy Gáborral a Vigszinház igazgatójával, aki jogos felháborodással panaszolta el, hogy bár a szinészek mindig kötelesek lakásukon meghagyni, hogy hol tartózkodnak, ezt egyik sem tette meg és igy történhetett, hogy a Vigszinház nagyszámu elsőrangu szinésze közül nem lehetett egy szindarabra valót összetoborozni.

Gombaszögi Frida betegsége sulyos idegroham, amely olyan erővel lépett fel, hogy a művésznő estefelé eszméletlen állapotban volt és csak ekkor értesítették a színházat, mert még a délután folyamán azt remélték, hogy estig jobbra fordul az állapota. Tekintettel arra, hogy Gombaszögi Frida betegsége legalább néhány napig eltart, a Vigszinház egész jövő heti játékrendje megváltozik, bár helyesebb volna, ha a színház egy másik tagja átvenné Gombaszögi szerepét, mert kár volna, ha a kitűnő Férj és feleség emiatt ideiglenesen lekerülne a műsorról.