A cseh-tót légió toborzása Olaszországban

Hazatérők egybehangzó vallomása szerint az adernói táborban a cseh-tó légió tisztjei felírták a falra, hogy a hadifoglyok Bécs városát nevükben üdvözöljék, mint Prágának jövő elővárosát. A cseh-tót légió toborzó működését a következő példa világítja meg: A táborban megjelenik dr. Chlavacsek civilben. A propagandaszolgálat egy tisztje s a tábor parancsnoka kiséri.

Utóbbi elrendelte, hogy a hadifogoly tisztek gyüljenek egybe s a ki nem jelenik meg, azt karhatalommal hozzák el. Chlavacsek beszéddel üdvözli a hadifoglyok közötti cseheket, felmenti őket esküjük alól és felszólítja őket a légióba való belépésre. Néhány eltévelyedett szlavát kiált, a melyet azonban erőteljes abczug dörög le.

Következő nap folytatják a munkát. A legionáriusok az esküjükhöz hű honfitársaikat visszatérésük után legyilkolással fenyegetik. Mindenféle boszantást kigondolnak a tisztességes elemek ellen. Az eltántorodottakkal a következő formulát mondatják el: Az osztrák-magyar monarchiát jelenlegi formájukban nem ismerjük el nem veszszük figyelembe korábbi fölötteseink parancsait és önként engedelmeskedünk az olasz kormány parancsainak.