Lenin merénylője

Egy ismert nevű orosz szocialista nő, Kaplan Dorge, mult szombaton este gyilkos merényletet követett el az orosz szovjet köztársaság vezetője, Lenin Vladimir ellen. Lenin állapota sulyos és a hivatalos moszkvai jelentésekből következtetve, nincs sok remény arra, hogy az orosz forradalom e legérdekesebb alakja életben marad.

A gyilkos asszony a forradalmi szocialisták ama táborából való, amely már régóta a merényletek egész sorát követte el és azt hirdeti, hogy csak a terrorral lehet felszabadítani Oroszországot. Évekkel a háboru előtt egy csendőr ellen követett el gyilkos merényletet. Ennek a pártnak nyilván az a célja, hogy a bolseviki vezérek elpusztításával az ententepárti forradalmi szocialistákat juttassa uralomra és a németek ellen irtóháborut indítson.

A Moszkvából érkező hírek egyelőre még nagyon szűkszavuak és a merénylet hatásáról és következményeiről csak nagyon keveset árulnak el. Néhány nap bizonyára eltelik, míg az oroszországi helyzetről véleményt lehet mondani. Ha Lenin áldozatul esik a merényletnek, ez még nem jelenti feltétlenül a bolseviki uralom bukását, hiszen ő tulajdonképpen csak a népbiztosok tanácsának volt az elnöke, helyét a tanács bármelyik tagja elfoglalhatja.

Elsősorban Zinowjev, Trockij vagy Sverdlow jöhet számításba. De az is valószinű, hogy Lenin ellenségei ezt a merényletet jeladásnak szánják arra, hogy a legerősebb és legelszántabb harcot kezdjék meg az egész bolseviki uralom ellen és a forradalmi szocialista párt kezébe kerítsék a vérző Oroszország vezetését. Ez esetben Kerenszki vagy Szoninkow kerülhet uralomra. Jósolni természetesen nem lehet, de bizonyos, hogy az oroszországi eseményeket ismét kettőzött figyelemmel kell kisérnünk.

A merényletről a következő távirat tudósítása érkezett.
Klein, szept 1.
Lenin ellen a merényletet Kaplan Dorge, az ismert terrorista nő követette el. A merénylő nő 1907-ben vizsgálati fogságban a rettegett és a szocialisták által gyülölt Niviczky csendőrőrmester ellen vallatás közben zsebkésével gyilkosságot kísérelt meg, amiért 13 évi kényszermunkára ítélték.