Élelmiszert küldenek Budapestnek

Kondoros és Kecel élelmet küld Budapestnek

Kondoroson mult hó 20-án igen látogatott népgyülést tartott a szociálista-párt. Az elvtársak lelkesedéssel ugy határoztak, hogy minden termény- és élelmiszerfelesleget Budapest proletariátusának rendelkezésére bocsátanak. – Ugyancsak látogatott népgyülés volt Kecelen is, ahol szintén elhatározták, hogy minden fölösleges élelmiszerkészletüket ingyen átengedik Budapest proletárjainak.


Székesfehérvárról jelentik: A székesfehérvári és  fejérmegyei direktórium Fejér vármegye területéről mult hó 21-ig a következő élelmiszereket szállitotta Budapestre: 3327 darab sertés, 400 kg zsir, 60 mázsa árpa, 222 mázsa buza, 38 vaggon köles, 2 vaggon kelkáposzta, 3 mázsa cékla, 219 mázsa sárgarépa, 20 mázsa zeller, 62 mázsa spenót, 46 hizott ökör, 1850 mázsa burgonya, 200 mázsa főzelék, 274 mázsa rozs, 12 vaggon morzsolt tengeri, 1 mázsa spárga, 3929 mázsa kalarábé, 13 mázsa petrezselyem, 114 mázsa tarlórépa. 


Küldik az élelmiszereket

A vidék mind nagyobb és nagyobb tömegekben szállitja fel a főváros proletariátusának a felesleges élelmiszerkészleteket, igy a szombathelyi direktórium legközelebb több vaggon élelmiszert indit utnak Budapestre.

Nógrád vármegye is nagymennyiségü élelmiszert gyüjt Budapest számára és mivel a megyében van elég burgonya, gabona és vágómarha, a szállitás már meg is indult. Eddig küldtek 91 darab vágómarhát, ezt a számot azonban lehetőleg tulszárnyalni igyekeznek a jövőben. Gabonát és burgonyát szintén több vaggonnal fognak küldeni a mezőgazdák, ha a vetéssel készen lesznek és a fuvarozás a vasuti állomásokra megindulhat.

A mezőgazdasági munkálatok egyébként Nógrád vármegyében serényen folynak és a bizalmiférfiak mindent elkövetnek, hogy a budapesti elvtársak ellátásához minél tekintélyesebb élelmiszer mennyiségekkel járuljon hozzá Nógrád vármegye proletariátusa. 


A főváros proletárjai kapják Pestmegye minden élelmiszerfölöslegét

Pest vármegye direktóriuma több sürgős rendeletet intézett a községi, járási és városi tanácsokhoz, akikkel tudatta, hogy megszüntet minden kiviteli tilalmat, hogy igy az élelmiszerforgalom zavartalan lehessen.


Ezentul a kézipodgyászban szállitott élelmiszert senkitől elkobozni nem lehet. Aki ezt megtenné, forradalmi törvény elé kerül. Az önkényes rekvirálásokat táviratilag szüntették meg. Az élelmiszerek gyüjtése csakis egységes elvek alapján történhetik meg. Minden községben össze kell irni a magánosoknál lévő élelmiszerkészleteket legkésőbb május 5-ig. A feleslegekből elsősorban a község, azután a járás ellátatlanjait kell kielégiteni, az ezután fennmaradó felesleg Budapest proletárjaié lesz. 

Tápiógyörgye község nagymennyiségü tojást, baromfit és élőmarhát küld Budapest proletárjainak. Mogyoród 400 q konzervált paradicsomot ajánlott fel. Kiskunfélegyháza nagymennyiségü baromfit hajlandó Budapestre küldeni. Hajós község még a rendelet kiadása előtt egy vaggon élelmiszert kinált fel a fővárosi gyárakban dolgozó proletártestvéreknek.