A selyemtenyésztőkhöz

A selyemtenyésztés gyarapitása tárgyában a földmivelésügyi-népbiztosság a következő rendeletet intézte valamennyi munkástanácshoz és helyi direktóriumhoz: 

A proletárháztartásoknak cérnára, a Vörös Hadseregnek fontos hadicikkek előállitásához selyemszövetre van szüksége. Utasitjuk tehát a munkástanácsokat és helyi direktóriumokat, hogy a hatáskörükbe tartozó proletárokat és termelőszövetkezeteket hivják fel, hogy ahol eperfák vannak, ott selyemtenyésztésre okvetlenül vállalkozzanak és ebbeli szándékukat a helyi munkástanácsnak, illetve direktóriumnak haladéktalanul jelentsék be.

A helyi direktóriumok és munkástanácsok, valamint a jelentkezők neveit és a helybeli eperfák hozzávetőleges számát táviratilag jelentsék be a szekszárdi petevizsgáló állomásnak, ahonnét a szükséges selyemhernyópetéket a tenyésztéshez azonnal szét fogják küldeni.

A selyemhernyópeték kikeltetésére minden község, ahol selyemtenyésztő van, haladéktalanul jelöljön ki egy arra alkalmas egyént, akinek nevét szintén be kell jelenteni a szekszárdi petevizsgáló állomásnak. A pete-kikeltő munkájáért a helybeli munkabérek összegének megfelelő dijazásban részesül. Ezenkivül a kikeltett petékből kiosztott selyemhernyókból termelt gubók után a következő dijazásban részesül: 

5-20 kiosztott petedobozból termelt gubó minden kilogrammja után 10 fillért, de legalább 10 koronát. 21-50 dobozig kilogrammonként 8 fillért, de legalább 20 koronát, 51-100 dobozig kilogrammonként 6 fillért, de legalább 30 koronát, 101-150 dobozig kilogrammonként 4 fillért, de legalább 40 koronát, 151-nél több doboz után 3 fillért, de legalább 50 koronát kap. A használható selyemgubók minden kilogrammját 20 koronával, a használhatatlan gubók kilogrammját 50 fillérrel váltjuk be.

Végül felhivjuk a direktóriumokat és munkástanácsokat, hogy szigoruan őrködjenek afelett, hogy csakis öreg és lombszedésre már nem alkalmas eperfákat vágjanak ki s a netán kivágott eperfák pótlását a földmivelésügyi népbiztosság selyemtenyésztési osztályától kérjék.
Vantus, népbiztos