Malmok és darálók összeirása

A Népgazdasági Tanács közellátási főosztálya a földmivelésügyi főosztállyal egyetértőleg elrendeli mindazon szél-, vizi-, kézi, lóerővel, gőzgéppel vagy motorral hajtott malmok és darálók sürgős összeirását, amelyeket ez ideig csak a tulajdonos házi és gazdasági szükségletére szolgáló termények földolgozására használtak, vámőrléssel nem foglalkoztak és a Haditermény R.-T. ellenőrzése alatt nem állottak. 

Az összeirás kötelező tekintet nélkül a malmok és darálók hasznavehetőségére és a következő adatokat kell tartalmaznia:
1. a tulajdonos neve és lakhelye;
2. a malom vagy daráló hajtóereje (kéz, szél, viz, stb.);
3. a nem házi darálóknál a kőjáratok és hengerfékek (hengerpárok) száma és méretei. 

Az összeirást a falusi munkás-, katona- és földmüvestanácsok utján a megyei, illetve városi tanácsok intézőbizottságai a következőképpen végzik: 

Az összeirást végző szervek felhivják a község (város) lakosait, hogy a birtokukban levő malmokat (darálókat) haladéktalanul jelentsék be. E felhivásnak mindenki köteles 48 órán belül eleget tenni, amely határidő leteltével az összeirók kötelesek házról házra, gazdaságról gazdaságra járva a bejelentett adatok valóságáról meggyőződni és az elrejtett, be nem jelentett malmokat (darálókat) pedig kikutatni.

Az összeirt malmok és darálók jegyzékét a megyei és városi tanácsok intéző-bizottságai e rendelet kihirdetésétől számitott 15 napon belül a Népgazdasági Tanács közellátási főosztálya IV. uj osztályának küldjék meg.