A mezőgazdasági müszaki szolgálat

A helyes és okos földmivelés vezérelve az, hogy hogy a földmivelő szolgálatába állitsa be az uj kor vivmányait, a gépeket, az épitészet alkotásait és azokat a találmányokat, amelyek segitségével a föld termőereje növelhető. Ez a tevékenység a mezőgazdasági müszaki szolgálat. A Földmivelésügyi Népbiztosság az uj termelési rend kivánalmainak megfelelően mezőgazdasági müszaki osztályt szervezett, amely központja és irányitója lesz az egész országban kiépitendő mezőgazdasági müszaki szolgálatnak. 

Az ügyosztály három csoportra oszlik.
Az első a mezőgazdasági épitészeti csoport. Ennek feladata lesz a mezőgazdasági életben szükséges épitkezések egységes megszervezése és végrehajtása. Gazdasági munkásházakat, istállókat, csüröket, magtárakat, trágyatelepeket, baromfiólakat, kertészeti berendezéseket épitenek egységesen kidolgozott tervek szerint, amelyek két főcélt, a szociális célt és az ésszerü termelés célját tartják az egész vonalon szem előtt. Az épitkezést az Országos Épitési Tanács irányitja, az épitő anyagot pedig az épitőanyag-hivatal utalja ki. 

A második a mezőgazdasági gépészeti csoport.
Ennek a csoportnak a föladata lesz, hogy a Földmivelésügyi Népbiztosságnak a mezőgazdasági gépeknek fokozott használatára vonatkozó törekvéseit müszakilag végrehajtsa, a mezőgazdasági gépeket, első sorban a szántógépeket és talaj mivelési gépeket beszerezze és üzembe állitsa s az üzemek zavartalan müködését biztositsa. 

A harmadik a talajjavitási csoport.
Ennek a csoportnak igen fontos feladatköre van. Ennek lesz a hivatása, hogy mindazokat a müszaki munkálatokat megtervezze és keresztülvigye, amelyek a talaj termőképességének és erejének fokozását uj, az eddig elhanyagolt területeknek a termelés számára való hasznositását célozzák. Ennek a csoportnak a müszaki erőire vár e célkitüzéseknek megfelelően az a föladat, hogy a vizlecsapolások, öntöző müvek többi tervét egységesen megvalósitsa. 

A vázolt nagy tervek sikeres keresztülvitele azonban önként értetődően csak akkor biztositható, ha a mezőgazdasági müszaki szolgálatnak ez a fővárosi központja kint az ország minden részében megfelelő müszaki hálózattal rendelkezik. 

Ez egyfelől biztositéka lehet annak, hogy a központból kisugárzó egységes terveket valóban egyöntetüen és a központi irányitás szellemének megfelelően hajtják végre, másfelől pedig felölelheti a vidéken az adott viszonyok megismerésével mindazokat a helyi szükségleteket és kivánalmakat, amelyek kielégitést igényelhetnek és igy a központi igazgatás nagy terveit a helyi viszonyokkal abba a kivánatos összhangba tudja hozni, amely a többtermelés céljait a legkiadósabban mozdithatja elő. 

Ennek a nagy, országos mezőgazdasági szolgálatnak megteremtése óriási feladat.
Sikeres megoldása érdekében a Földmivelésügyi Népbiztosság az Alkalmazott Mérnökök Országos Szövetségéhez fordult és mielőtt ebben az irányban döntött volna, ezt a szervezetet hivta fel arra, hogy foglalkozzék behatóan a mezőgazdasági müszaki szolgálat megszervezésének kérdésével és tegyen erre nézve részletes és szakszerü javaslatokat. A szövetség a felhivásnak a legjobb szakerők bevonásával bizottságot küldött ki a javaslatok kidolgozására. A bizottság most foglalkozik a müszaki szolgálat kiegészitésének terveivel.