Szántásverseny

Folyó hó 5-én ejtette meg hivatalosan a Földmivelésügyi Népbiztosság a világhirre vergődött „Sack” rendszerü és a „Jurenák-féle”, eddig alaposan elnyomott magyar találmányu eke között a tétényi állami kertészet területén nagy apparátussal, müszaki, müegyetemi, gazdasági szakértőkkel, Hevesi és Barcza földmivelési politikai megbizottak jelenlétében az összehasonlitó versenyt.

Az eredmény meglepő volt.
Pl. a Bacher-féle 8-as számu (cseh) eke Jurenák rendszerére rövid uton csekély költséggel átalakitva, 75%-kal több munkaképességü lett és 8 hüvelyk mélység helyett 11 hüvelykig volt képes a földbe hatolni.

Még több eredményt ért el Jurenáknak legutóbbi szabadalmu fa-vas rendszerü kis 6-os számu circa 70 kilós, ugy nevezett „Földész” ekéje. Ez a kis „póni” ekécske óriási munkát teljesitett és szépen, tökéletesen szántott, csekély vonóerő mellett s 90%-al többet más 6-os számu ekénél. Ez a „póni” ekécske képes annyit végezni, sőt naponként többet, mint egy 10-es számu „Sack” rendszerü eke.

Ez a könnyü kis eke határozottan óriási rekordot ért el, csekély sulya, remek munkája és más ekékhez képest aránytalanul olcsó, gyors s egyszerü elöállithatása révén. Akinek ilyen eke kerül majd birtokába, az nemcsak szánthat vele a futóhomoktól kezdve és vezetés nélkül a legkötöttebb talajon is egyaránt, hanem cseretárgyát is nyerhet vele.

A Földmivelésügyi Népbizottság megtalálta tehát a többtermelésnek legszükségesebb eszközét és mint értesülünk, feltalálójával egyetértve ugy a régi ekék átalakitására, mint az uj ekék nagyban való gyártására a megállapodás megvan. Sajnos bővebb ismertethetése helyszüke miatt lehetetlen, de az akcióhoz gratulálnunk kell.