Apróságok

A vörös katonák egyik csoportja a frontra való indulás előtt. Az Üllői-úti Martinovics-laktanyában készült ez a felvételünk. A vörös katonák rendkívül lelkes hangulatban várták az elindulásra szóló parancsot, hogy küzdhessenek a proletárok emberi jogaiért. Mikor elhangzott a parancs az indulásra, a lelkes vörös katonák dalolva hagyták el a laktanyát. ( Harsányi Gyula felvétele. )

Menekülés szállóernyővel. Egy angol mérnök olyan önműködő szállóernyőt szerkesztett, melynek segítségével az aviatikus leereszkedhetik a szerencsétlenül járt léghajó kosarából. Képünk magát a feltalálót ábrázolja, amint leugrik a léghajó kosarából, vállára kötve a szállóernyő zsinegét. Testének sulya alatt a léghajóról levált szállóernyő azonnal kinyilt s ő sértetlenül ereszkedett le a magasból.

Haubrich József, népbiztos elvtárs. A tanácskormány Budapest katonai parancsnokává nevezte ki. Erélyes, okos és humánus intézkedéseivel hamarosan tanuságot tett e fontos pozicióra való rátermettségéről.

„Tutaj a mellényzsebben.” Igy nevezehetnők tréfásan egy német mérnököknek azt a találmányát, mely képünkön látható. Tutajt állított össze, melynek részeit ki-ki magával viheti az utra s ha vizen akar átmenni, gyorsan összerakhatja. A képen a mérnök két gyermekével együtt megy át egy nagy folyón a kis tutaj segítségével.