Modern táncosnők

A tánc tudvalevően nem szellemi munka, mivel eszközei fizikaiak, de azért nem csupán vérmérséklet dolga. Bizonyos lelki emóció szükséges hozzá, mely temperamentummal párosulva a test ritmikus mozgásával s a hajlások finomságával érzést és gondolatot fejezhet ki.

A tánc modernizálását az átalakult izlés és a tulfinomodott érzékek követelték. Uttörők voltak itt is, mint minden más művészetnél s a különböző irányok különféle iskolákat teremtettek. Természetesen mindenkinek meg van a maga létjogosultsága, ahelyt a közönség izlése szankcionálta őket, akár romantikus, akár reális irányt képviseljenek.

Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hiresebb modern táncosnők, mint amilyen Hilda Garden vagy Silva Mann felkapottsága, akiknek utánzói hiven követik mesterük minden mozdulatát a legkisebb részletekig. De az eredetiség hiánya letörüli az utánzók táncáról a magasabb művészet utánozhatatlan varázsát, melyet semmiféle mesterkedéssel sem pótolhatnak, viszont ez a másolat és eredeti közötti külömbség teszi érzékelhetővé egy Hilda Garden vagy Silva Mann utolérhetetlen modern művészetét.