Budapest birkózó bajnoksága

Kora reggeltől késő estig tartott a MTE rendezésében mult vasárnap lezajlott Budapest birkózó bajnoksága, amelyben a főváros összes tréningben lévő birkózói és a vidékről az Aradi Toldi AC, Diósgyőri VTK, Miskolczi Munkás TE és Szabadkai Munkás TE legjobbjai vettek részt. Az öt bajnokság győztese kerül három eldöntetlen mérkőzéssel, pontozás utján futott a bajnoksághoz.

Ez birkózó sportunk mai helyzetében örvendetes, mert azt illusztrálja, hogy egy-egy sulycsoportban több jó birkózó felett rendelkezünk, ami viszont azt jelenti, hogy a birkózó sport reneszánszát remélhetjük.

A pehelysuly bajnoka Pongrácz József (BAK) lett. Pontozással győzött 30 perces mérkőzés után Magyar Ármin (Munkás TE) felett. Magyar fejlődésképes versenyző és rövidesen egyenrangu ellenfele lesz Pongrácznak. Ebben a sulycsoportban indult még Taussig, Zolyka, Klotán, Flosznik és Hardt (Arad)

A könnyüsulyban Radvány Ödön (MAFC) vívta ki a győzelmét. Radvány, aki eddig rövid időn belül dobta ellenfeleit, ezuttal erős ellenfelekre akadt. Az elődöntőben összekerült az aradi Stern Pállal, aki az első percekben Radványnak két jó kidolgozott szaltóját könnyen védte ki és támadó helyzetbe is jutott. A tempót azonban nem bírta ugy, mint Radvány és így 8 percnyi erős küzdelem után feküdt.

A döntőben Radvány – Vida került össze. Negyvenöt perces elkeseredett küzdelem után pontozással Radvány győz. Vida Sternnek visszalépett és így Stern (Aradi Toldi) lett második Vida előtt. Indult még ebben a sulycsoportban: Vishecker, Mozák, Kreskó, Gáspár, Varga stb.

A közép A) sulycsoport bajnoka Székely Ferenc (Testvériség) Süle – Breznotics negyvenötperces eldöntetlen mérkőzése nagy befolyással volt arra, hogy Székely jutott a bajnoksághoz. A Süle – Breznotics pár győztese, pontozással Süle lett, aki a döntőben már nem tudott azzal az erővel dolgozni, mint a gyors győzelmet arató Székely. Jól dolgozott Sugár, de Székellyel szemben visszalépett 37 perces eldöntetlen küzdelem után. Indultak még Szalai, Jedlicska stb.

A közép B sulycsoportban bajnok Janko István (Testvériség) lett. Sokkal jobb ellenfeleinek, Schmeisznek és Ruzitskának negyvenötperces eldöntetlen mérkőzése juttatta Jankót a győzelemhez, kifáradt győztese, Schmiesz negyvenöt percig eldöntetlenül mérkőzött Jankóval és a bírók Jankót pontozták győztesnek. Indultak még Gold, aki harmadik lett, továbbá Heitererer.

A nehézsuly bajnoka Szelki Ottó (Vasas), aki Zemkót rövid idő alatt fektette félvállra, Zemkó a kezdő Schimkovits-ot győzte le rövid idő alatt.

A verseny után Grünhut Fülöp, a Munkás TE elnöke szép beszéd kíséretében osztotta ki a díjakat a győzteseknek.