A MAFC uszóversenye

A Műegyetemi Atletikai és Football Club szombaton rendezte a szezon első versenyét. A népes mezőnyök, főleg a másodosztályu számokban és az elért jó eredmények remélni engedik, hogy a magyar uszósport ki fogja heverni a háboruban szenvedett sulyos veszteségeket.

A közönség zsufolásig megtöltötte a Rudasfürdőnek bosszantóan kicsiny uszodáját, jólehet, a papírhiányt szenvedő és sporthírek részére helyet szorítani alig tudó napilapok révén nem állott a rendezőség módjában a közönség figyelmét kellőképen felhívni a versenyre.

Sima rendezés – MAFC versenyeinek állandó ismertető jele, - népes mezőnyök, a szép küzdelmek jellemezték a versenyt.

A két főversenyt a 80 és 200 m-est Kenyery Alajos nyerte imponáló stílusban. Kenyery már 1912-ben a Stockholmi olympiász évében, bár akkor mindössze 17 éves volt, már kiváló formát mutatott, s a jövőt illetően a legnagyobb reményekre jogosított. Hét évi hosszu kényszerpihenő, ebből öt esztendős nehéz harctéri szolgálat után állott ismét starthoz és uszása alapján bátran mondhatjuk, hogy most fogja beváltani a hosszu két év előtt fűzött reményeket.

Kár, hogy versenytársai nem lehettek egyuttal méltó ellenfelei is. Wenk kiváló all-round uszó és éppen ezáltal forgácsolta szét képességeit és nem tudta azt nyujtani, amit az uszás egy nemének specialitásával feltétlen elérhetne. Skalond 200 m-en igen tehetséges versenyző, de még fiatal. Nagy sajnálattal nélkülöztük kiváló sokszoros hadibajnokunkat, Eperjesi Bélának indulását.

A melluszást Wenk könnyen nyerte, méltó ellenfél nélkül. A hátuszásban kiváló tehetségű fiatal versenyző tűnt fel Sziray György (MAC) személyében, 100 m-en elért ideje – figyelembe véve, hogy ez első szenior győzelme és hogy a táv végén versenye nem volt – egyenesen elsőrangu. Stílusa szép, tempója egyenletes s szerfelett rugalmas. Feltétlenül a jövő embere!

A stafétákat a MAFC nyerte. A vegyes staféta felállítása a (Toldy, Ember, Dinzer, Szentgrothy) már garantálta a győzelmet. Hosszu idő után először gyönyörködhettünk Toldy ideális stílusában. A csapat által elért 2 p. 55.2 mp.-es idő elsőrangu, a könnyű győzelmet tekintve.

Az 5x40 m.-es staféta volt a nap legizgalmasabb versenye. A MAFC két csapatot indított s így az erők megosztása révén meg volt handicapelve. Az NSC és az A csapat első három flyere együtt haladt, a B csapat néhány méterrel hátrább Zuna Kálmán egy méter előnnyel váltja Kenyeryt, aki 4 m-rel győz. A B csapatot Rimanóczy felhozza, az utolsó ember azonban közvetlenül a cél előtt collidál az NSC-vel s így, bár fél méterrel második, megelőzi az NSC-t, a második helyről disqualificálták.

Meg kell állapítanunk, hogy a jury döntése teljesen helyes volt és így nem voltak jogosultak a döntést kísérő hangos kommentárok. A B. csapat utolsó uszója, bár akaratlanul, de félre uszásával kétségtelenül zavarta az NSC utolsó emberét, s így disqualifikálandó volt, viszont a collisio pár méterrel a cél előtt, tehát akkor történt, amikor az A csapat már a célban volt, s így a collisio a verseny realitására befolyással nem bírván, uj verseny elrendelése felesleges volt.

A junior versenyben Gál Sándor (MAFC) ideje (11.2) jó, stílusa csiszolt, tempója erőteljes. Az ifjusági versenyben a tehetséges Bodó (III. ker) győzött jó idő alatt.

A meglehetősen gyengén sikerült handicapeken Komzsik (MAFC), Horváth (III. ker), Szénássy (MAC) és Vattay (MAFC) osztozkodtak. Vattay ideje a 60 m-es hátuszásban (49) figyelemre méltó, míg Horváth kitartása és szép végsprintje 300 m-en érdemel említést.
Komzsik sprtinje sok erőt pazarol s stílusa javulása sokat javíthat gyorsaságán.

Befejezésül a MAFC két csapata pólózott Speizegger elsőrangu bíráskodása mellett. A mezőnyből kiemelkedett Kenyery fürgeségével, a három Ember testvér szép összjátékával s főleg Gábor, a legfiatalabb, erős lövéseivel, Rimanóczy és Reichardt nyugodt, ésszerű játékával.

A szezonnyitó verseny után nyugodt várakozással nézünk a többi versenyek elé. (B. L.)