A Spartakuszok ujólagos ellenállása

Düsseldorf, febr. 1.

A spartakuszok tekintélyes polgárokat elfogtak. Azt várták, hogy külső kormánycsapatok hamarosan támadást intéznek. A spartakuszok minden nyilvános épületet védelmi állapotba helyeztek. (MTI)

Bréma, február 1.

A Telegrafen Union jelenti, hogy a spartakuszok a táviró- és telefonvezetékeket átvágták és a polgári lakosságnak halálbüntetés terhe mellett betiltották, hogy lakását lehagyja. A dóm tornyaira a spartakuszok több gépfegyvert szereltek fel.

Mint megállapodást nyert, Brémában több orosz bolseviki fejt ki tevékenységet a spartakuszok ellenállásának támogatására. A kormánycsapatok a kikötőben tengerészeti ágyukat állítottak fel. (MTI)

Hamburg. február 2.

Hamburg és környékének nagy munkástanácsa inditványt fogadott el, melyben követeli, hogy a kilencedik hadtest katonatanácsa haladéktalanul tegye meg a körülmények folytán szükségessé vált katonai intézkedéseket, nevezetesen 48 órán belül fegyverezze fel a hamburgi munkásságot, szállja meg a kikötőt, foglaljon le minden élelmiszerraktárt és támogassa minden katonai eszközzel Brémát.

A bizottság a kormányhoz ultimátumot intézett, amelyben követelik, hogy a Gerstenberg hadosztály haladéktalanul vonuljon vissza Brémából, különben fegyveres intézkedések történnek arra, hogy elvonulását kikényszerítsék. (MTI)

Berlin, február 2.

Azokra a hirekre és jelenségekre való tekintettek, hogy a spartakuszok puccs kisérleteket terveztek, a kormány intézkedéseket tett arra, hogy esetleges zavargásokat csirájában elfojtson. A köztársasági védőcsapat fokozott riadókészenlétben áll. E csapatra bízták az uj ságnegyedet is.

A birodalmi gyűlés épülete alatt éjjel-nappal teherautomobilok állanak készen, amelyek gépfegyverekkel vannak felszerelve, hogy szükség esetén azonnal a fenyegetett helyre indulhassanak.

Másfelől a gárda lovas lövészhadosztály intézkedéseket tett, hogy minden percben készen állhasson a beavatkozásra. A Reinhard önkéntes ezred felhívást intéz minden fegyvernem katonai szolgálatot teljesített önkénteshez, hogy adott jelre az ezrednek álljon rendelkezésére. Akik erre hajlandók, folytathatják polgári hivatásukat, mert csak riadó esetén kell rendelkezésre állania. (MTI)