A hónap rövidhíreiből

A rokkantak ismét árusithatnak 

November 1-én eltüntek a pesti utcákról, a pályaudvarok és az Emke sarokról a rokkant cigarettaárusok, akik lármájukkal és gyenge cigarettájukkal már annyira belenőttek Budapest utcai életébe, hogy most, jelenlétük nélkül szinte árva, kihalt az utca. A Rokkant Bajtársak Országos Szövetsége szerezte meg a pénzügyminisztertől tagjai részére a dohánynemüek utcai árusitására vonatkozó engedélyt azzal a kikötéssel, hogy a dohányjövedék gyártmányait nem árusithatják, ellenben gyenge albánt, gyenge szovjetet, fü, falevelekből készült dohányt árusitanak.

Az engedély október 31-ikével lejárt s a rokkantak, hogy a rendelet iránti tiszteletérzésüket dokumentálják, szombaton, november 1-én már nem álltak ki az utcákra. Hiányoztak is a forradalom után feltünt utcai alakok, mert a dohányjegyi szelvényre kapott semmi már régen elfogyott, a novemberi szelvényt pedig csak a hét vége felé kezdik beváltani.

A rokkantak titkára, Szegő Jenő tárgyalásokat kezdett az utcai cigarettaárusitás további engedélyezése ügyében a pénzügyminiszteriummal tekintettel arra, hogy a tél küszöbén munkaalkalom nincs s a rokkantak csak importált dohányt fognak árusitani, a miniszterium előzékenységét kérte a rokkantakkal szemben.

Mint értesülünk, az erre vonatkozó tárgyalások eredményesek voltak és a rokkantak 1920. március 1-éig ismét árusithatnak az utcán. A rendelet holnap, hétfőn fog megjelenni és kedden reggel ismét szerencsénk lesz a gyenge cigarettákhoz.


Cégvezető lett egy tisztviselőnő


Budapesten igen sokan veszik örömmel tudomásul az alábbi kinevezést, amely sem a hivatalos lapban nem jelent meg, sem pedig egyéb módon nem kürtölték világgá. Arról van szó, hogy Csillag Lenkét, a Központi Tejcsarnok hivatalnokát cégvezetővé léptették elő. Az uj cégvezető évek hosszu során át, mint Gerlei vezérigazgató titkárnője müködött, rendkivül szorgalmas, hozzáértő és szeretetreméltó volt, ugy, hogy mindenkivel, akivel hosszu pályafutása alatt összeköttetésben állott, szeretettel gondol rá. A rettenetes tejhiányban minden jogos kivánságot előzékenyen teljesitett, most azután a gyermekek és betegek ezrei hálásan emlékeznek meg róla és örömmel veszik tudomásul előléptetését. 


Követelnek a tisztviselők 

Az Ipari és Közlekedési Tisztviselők Országos Szövetségének 1919. november hó 9-én tartott gyülésén következő határozatokat hozta: 

1.Követeljük, hogy a munkanélküliek tömegének munkát adjanak; 2. követeljük, hogy a nyomorgó tisztviselőket pénzbeli, vagy természetbeli segélyezés által mentsék meg a teljes pusztulástól;
3. követeljük az élelmiszeruzsora azonnali letörését; 4. követeljük a gyárakban és üzemekben folyó tisztviselő üldöztetések és fegyelmi elbocsátások revizióját paritásos alapon; 5. követeljük a március 21-iki jogállapotok visszaállitását a tisztviselői illetmények és munkaviszonyok tekintetében, végül 6. követeljük a minden jog nélkül, önkényesen hozott rendeleteknek, elsősorban a Friedrich-féle 4424. számu kormányrendelet visszavonását. 

A határozati javaslatot a jelenlévők egyhangu lelkesedéssel elfogadták, mire Strohmayer elnök a taggyülést berekesztette.