A vasárnapi népgyűlés

Az Országháza előtti térnek minden talpalattnyi helyét elfoglalta a nép, már a déli órákban kezdtek gyülekezni a proletárok ezrei és mire délután három óra lett, az óriási tér feketélett a proletárok ezreitől. A Magyarországi Szocialista Párt első nyilvános gyülése volt ez a vasárnap délutáni és itt impozáns módon nyilvánult meg a szociáldemokrata párt és a kommunisták pártjának egyesülése.
A munkásszervezetek zászlóikkal vonultak fel zárt sorokban.

A régebben használt táblákat a következő feliratok váltották fel: Éljen a proletárdiktatura és Éljen a Szovjet Magyarország! A nagy néptömeghez, mely hozzávetőleg 25, - 30.000 emberből állott, több helyről beszéltek. Igy az igazságügyi palota erkélyéről, a Kuria erkélyéről, az Országház lépcsőjéről és a hatalmas téren állott gépkocsikról. Beszéltek Szamuelly Tibor, Csorba Mária, Nyisztor György, Bokányi Dezső, Kun Béla és a tanács köztársaság elnöke Garbai Sándor. A gyülést Garbai nyitotta meg, aki a kormányzótanács nevében üdvözölte a proletárösszességet.

A tanács köztársaság arra alapítja jogkörét és hatalmát, hogy azt a proletár kezéből kapta és nem királyoktól vagy osztályoktól, hanem a forradalmi proletároktól. Azzal a vasakarattal fognak a nagy feladatok megvalósításához, melyet az az erő ad. A mai napon nemcsak a fővárosi, hanem az egész országban hasonló gyüléseken vették át a proletároktól a hatalmat. Egységes akarat, egységes törekvés fogja megvalósítani a proletáriátus államot. Ehhez a proletárok egységes törekvése kell. A hallgatóság most már Kun Bélát akarta hallani. Beszédét azzal kezdte, hogy a mai nap nemcsak a magyar, hanem az egész világ proletárjai egységét jelenti. A proletariátus nemzetközi egységgé való tömörülésének előharcosi szerepét vették magukra és ez a büszkeségük.

A világ proletáriának uralmáért küzdők első sorában haladnak, kiknek élén az orosz szovjet állam áll. Az orosz kommunista kongresszus üdvözletét küldi a magyar tanácsi köztársaságnak, Erre az üdvözlésre testvéri üdvözlettel válaszolnak. Az egész világ proletár küzdelmek kezdetén vagyunk. Nehéz napok várnak ránk. Csak ugy valósíthatjuk meg ideáljainkat, ha a proletárság legszorgalmasabban támogatja azokat akik a hatalmon vannak.

Ezután Bokányi Dezső emelkedett szólásra. Földmunkások, munkások és katonák tanácsát és a vörös hadsereget akarjuk megteremteni. A külső imperialisztikus és a belső ellenség ellen kell felvenni a harcot.
Egy évet adjanak nekünk és ti ez alatt az idő alatt dolgozzatok, meglátjátok, hogy mi a proletáruralmat megerősíjük.

Kun Béla a beszéd alatt az ott várakozó gépkocsijába ült és elhajtatott.