Andrássy támadása a kormány ellen

Politikai körökben nagy feltünést keltett gróf Andrássy Gyulának a Pestet Lloyd mai számában megjelent cikke. Andrássy Bernből nyilt levelet intéz a lap főszerkesztőjéhez és levélben egyrészt igazolni igyekszik saját politikáját, másrészt a sorok között meglehetősen éles bírálatot gyakorol a mai kormányrendszer felett.

Andrássy először azt bizonyítgatja, hogy ő már a háboru első éveiben dolgozott Berlinben a béke érdekében, de sem a külpolitikában, sem a belpolitikában nem tudja álláspontját érvényesíteni. Azután foglalkozik ellenfeleinek azzal a felfogásával, hogy neki, mint németbarátnak, most nincs joga az ententtal való kibékülés politikáját hirdetni. Azt mondja, hogy a mostani kormánypártokban is sokan vannak, akik ezelőtt más politikát vallottak, különbek is a külföld előtt az az érdekünk, hogy ott lássák, hogy most az egész ország a kibékülés politikáját követi.

Ezután következik a cikk perfid éle: „Az ország mostani vezérei – írja Andrássy – olyan kivételes helyzetben vannak, mint Bach óta senki; törvényeket hoznak, törvényeket sértenek, tüntetnek, jutalmaznak, üldöznek és egyszerű hatalmi szóval tulteszik magukat a magánjogon. És mégis távolról sem jelenti egész Magyarországot, hogy ahogy Bach sem jelentette azt. Minden elfogulatlan szemlélő láthatja, hogy a mostani kormányzókon kívül van egy Magyarország és hogy a mostani rendszer távolról sem olyan szilárd, mint Cion hegye”.

Andrássy cikkére, hir szerint a kormány megfelelő erélyes választ fog adni.