Áldetektívek az ékszerbörzén

Ki akarták fosztani az ékszerügynököket


- A Hétfői Napló tudósítójától –

Vasárnap délelőtt izgalmas jelenetek színhelye volt a Dohány-utca és Wesselényi utca sarkán lévő Quarnero-kávéház. Ez a hely a budapesti drágakő-ügynökök és aranyművesek találkozóhelye, valósággal börzeszerűen állapítják meg a Quarnerében a brilliánsok, gyémántok meg az aranynemüek árait, rengeteg spekuláns Eldorádója lett a kávéház, sok visszélést fedeztek már fel, csaknem kéthetente razzia színhelye a Quarnero, sőt a rendőrség még két év előtt intézkedett, hogy a kávéházban állandóan detektív tartson inspekciót. A mult héten is volt razzia a Quarneróban. Ez alkalommal negyven ékszerüzért fogtak el, akiket a kerületi kapitányság lebüntetett. Ma délelőtt azonban áldetektívek rohantak be a kávéházba. Egy sastollas katona négy polgári ruhás emberrel belépett a Quarneróba, amelyben áthatolhatatlan volt a füst, fülsüketítő lárma uralkodott s az asztalok körül állva licitáltak az ékszerekre az ügynökök.

- kezeket fel – kiáltotta a katona és szavai nyomán a négy polgári ruhás ember revolvert rántott.
- Egy lélek se mozduljon, mert lelőjjük, detektívek vagyunk! – kiáltották a civilek s megparancsolták, hogy mindenki adja elő a nála lévő ékszereket.

Óriási volt a ribillió a kávéházban. Az emberek megriadtak, mert a razziáknál, amelyekhez már hozzászoktak az ékszerek elkopzásáról sohasem volt szó. A négy civil erre – valamennyien áldetektívek – motozni kezdték a kávéház vendégeit. Ezalatt azonban néhány embernek sikerült a kávéház udvarra nyiló ajtaján át elmenekülni. Már az is gyanus volt, hogy ezt az ajtót nem állták el, mert razziák alkalmával a rendőrség a kijáratok elé őrséget állít.

Az utcán a menekülő emberek megpillantottak egy román őrjáratot, a Quarneróba hivták, ahol időközben igazi rendőrök is megjelentek és a rablásba belemelegedett áldetektíveket lefogták.

Félóra mulva a rablók már román katonáktól körülvéve sétáltak a főkapitányságra, ahol őrizetbe vették őket. Kihallgatásukat hétfőn kezdi meg a rendőrség. Az áldetektívek által elkobozott ékszerek az utolsó darabig megkerültek.