Tisza egyik gyilkosa Bécsben van

Elfogató parancsot adtak ki ellene
- A Hétfői Napló tudósítójától -

A rendőrség ma délelőtt Szrubián Árpád dr. rendőrkapitány és Hanzély Béla dr. folytatták a Tisza-ügyben jelentkező tanuk kihallgatását. Lényegesebb bejelentéseket a tanuk nem tettek. Jelentkezett egy nő, aki elmondotta, hogy a Batthyány-utca 48. számu házban lakó Ritt Miklós ismer egy tengerészt, aki állítólag szintén résztvett a gyilkosságban. Rittet beidézték a rendőrségre, a matróz fényképét be is mutatta, de kiderült, hogy a tengerésznek semmi köze a gyilkossághoz és Rittre a saját felesége hivta fel a rendőrség figyelmét, hogy esetleg jutalmat kapnak. A detektívek nyomozása sem hozott ujabb eredményt.

Gartner Mórt vasárnap délelőtt dr. Kovács Lajos vizsgálóbíró hallgatta ki ismét s ez alkalommal szembesítette a szintén letartóztatott Szelei Ferenc csendőrőrmesterrel. Ma döntött a törvényszék vádtanácsa a letartóztatott Hoffman György főhadnagy felfolyamodása ügyében- a főhadnagyot ugyanis, mint a tizenegyes katonatanács tagját, pénteken a rendőrség letartóztatta. Hoffman a határozat ellen felfolyamodott, a vádtanács azonban helybenhagyta a vizsgálóbíró letartóztatást elrendelő végzését.

Vasárnap délben jelentkezett a főkapitányságon Hadzsics Emil honvédszázados, aki a forradalom után a katonatanács tagjainak fejenkint tizezer koronát fizetett ki. A százados elmondotta, hogy a pénzt Linder Béla akkori hadügyminiszter rendeletére fizette ki, a katonatanács tagjaihoz semmi köze sincs. Csak azért jelentkezett most, mert idáig hivatalos ügyben Nagyváradon tartózkodott.

Ma délután a főkapitányságon tanuként kihallgatták Kálly Tamás volt országgyűlési képviselőt.
Ma este a rendőrség sürgős felterjesztésére a külügyminisztérium megkereste az osztrák igazságügyminiszert, hogy szolgáltassák ki azonnal azt a Bécsben időz közkatonát, - nevét ma még nem lehet nyilvánosságra hozni – aki a beszerzett döntő bizonyítékok alapján egyike volt Tisza István gyilkosainak. A külügyminisztérium távirata a bizonyítékok pontos felsorolásával vasárnap este ment el Bécsbe s a gyanusított ember elfogatásával a rendőrség a gyilkosság ügyében döntő fordulatot vár.