MTK – Rapid 3:1 (2:1)

Hungária-uti pálya – 20.000 néző – Bíró: Vértes Imre.
Egy héttel a magyar-osztrák válogatott mérkőzés után rendkívüli érdeklődés előzte meg a két szomszédos ország legjobb klubcsapatainak találkozását. Tudjuk jól, hogy az osztrákok vezetői multheti vereségüket nem tartották megérdemeltnek s az eredmény irrealitásának bebizonyítására az MTK – Rapid matchet akarták felhasználni s így a mérkőzés különös fontossága mindenki előtt nyilvánvaló volt.

Mindannyian "drukkoltunk" az MTK győzelméért, mert nem csupán az MTK sikeréről volt szó, a magyar sport nimbusza forgott kockán. Az erőpróba érthető izgalomban tartotta a sportköröket és a nagyközönséget azért is, mert az előjelek nem sok jóval biztattak.

A Rapidnak a válogatott csapatban szerepelt hat játékosa az egész hetet Pesten töltötte és kondíciója emelésére használta fel s szombat reggelre Kuthan, Bauer, Swatosch, Grundl, Kraupar és Schedlwy megérkezése után oly együttessel rendelkezett, mely a multbeli válogatott Uridilnek hely sem jutott.

Ezzel szemben az MTK nemcsak Schlosszert volt kénytelen nélkülözni, de az utolsó pillanatba Orthot is elvesztette, ugy hogy a magyar fiuk győzelmében csak a legsovinisztábbak és maguk a játékosok mertek bízni. "Meg fogjuk mutatni, mert meg kell mutatni, hogy különben vagyunk az osztrák sógornál" – mondották a játékosok, s valóban a mérkőzés első pillanatától kezdve oly lelkes, lendületes és élvezetes játékot produkáltak, mely ugy az MTK, mint a magyar sport történetének legszebb lapjaira kívánkozik.

Változatos játék után a 15. percben éri el az MTK a vezető gólt Schaffer révén. A 20. percben Feldmann a büntető területen belül egy ártatlan labdát kézzel érint. A megítélt tizenegyest Swatosch lövi, az élesen irányított labdát Kropacsek védi, de tartani nem tudja, mire a résen álló Wiser a visszapattanó labdát védhetetlenül a hálóba továbbítja.

A félidő utolsó percében Szabó beadását Schedlwy fogja kézzel, s a megítélt tizenegyesből Nagy az MTK második gólját lövi. A második félidő az MTK fölénye jegyében telik el, bár az első félidő gyilkos irama után a kék-fehérek is csökkentik a tempót. Az MTK sorozatos támadásainak azonban csak a 31. percben láthatjuk pozitív eredményét, amennyiben Vágó 20 méteres szép középmagas lövéssel harmadik gólt lövi. Az MTK felsőbbségét igazolta a korner arány is, mely 10:3 volt.

Közmegelégedésre látta el feladatát Vértes.
Befejezésül a legnagyobb dicséret hangján kell megemlékeznünk a mérkőzésen tapasztalt példás rendről, amelynek érdekében vállvetve tevékenykedett az MTK rendező gárdája és a népőrség derék legénysége.