Fordulat előtt a Tisza-ügy

Lachne államtitkár szerepe - Ujabb terhelő bizonyitékok Kéri Pál ellen.
A Hétfői Napló tudósítójától

Mostanában megint nagy titokzatossággal kezelik a Tisza-ügy nyomozását, zárt ajtók mögött történnek a kihallgatások és sok jelből arra lehet következtetni, hogy a legközelebbi napokban fordulat történik az ügyben. Ma délelőtt is fontos tanácskozás volt a rendőrségen, amelyen részt vettek Nagy Károly detektivfőnök, Dorning Henrik főtanácsos, a bünügyi osztály vezetője és Szrabián Dezső dr. rendőrkapitány, az ügy előadója.

A tanácskozás tárgyáról természetesen nem informálták a nyilvánosságot, nem vágunk azonban eléje a döntő fontosságu nyomozásnak, ha megírjuk, hogy nem annyira fordulat várható, amely neves személyek letartóztatásával fog járni, mint inkább döntő eredmény, amely az egész nyomozásra kihatással lesz. A rendőrség még hetekkel ezelőtt ki akarta hallgatni Lachne Hugót, a Károlyi-kormány földmívelésügyi államtitkárát, mert Lachne fizette ki a katonatanács tagjainak a tízezer koronákat. Az államtitkár időközben Ausztriába utazott, ahonnan addig még nem jött vissza. Minthogy kihallgatása a nyomozás szempontjából igen fontos, intézkedés fog történni, hogy Laehne Hugó mielőbb jelentkezzék Budapesten.

A Vizsgálóbíró előtt szombaton szembesítések voltak. Ez alkalommal Kéri Pál ellen ujabb tanuk igen terhelő vallomásokat tettek. A főkapitányságon a letartóztatott Pusztai-Gazda Jenő volt hadnagy tett terhelő vallomást Sztanykovszky Tibor ellen. Elmondotta, hogy együtt ültek az Andrássy-uti Wagner-vendéglőben s ez alkalommal Sztanykovszky ezeket mondott.
- Én meg tudnám neked mondani, hogy kik gyilkolták meg Tisza Istvánt.

Egy fővárosi gyógyszerészt valaki névtelen levélben feljelentett, hogy legjobb barátja Pogány Józsefnek és a gyilkosságról mindent tud. Kiderült hogy a gyógyszerész még csak nem is ismeri Pogányt.

Gártner Mór ellen ma ismét jelentkezett egy tanu, aki látta őt, a zöldkalapos, gummikabátos embert, amint 1918 október 31-ikén, a Roheim-villa lépcsőjéről három fegyveres katonának intett, hogy jöjjenek fel.

Megjelent ma délelőtt, a detektívfőnöknél Fényes László is, eleven cáfolatára annak, hogy nem szökött meg Budapestről, amint azt róla egy estilap megirta.

Fényes László megkérdezte a detektivfőnököt, hogy ellene valóban súlyos vádak merültek-e föl, amire Nagy Károly főtanácsos elnevette magát és kijelentette, hogy Fényes ellen semmiféle nyomozás nem folyik, s az illető estilap híre merő fantázia.

Multkori kihallgatásakor azonban néhány kérdést nem tisztáztak, s erre vasárnap délelőtt Fényes László készséggel adott kihallgatásakor felvilágosítást.

A hét folyamán, ha a nyomozás sikeresen halad előre, bekövetkezik a várva várt eredmény, és a már eddig is fogságban levő gyanusítottakra pozitiv formában fogják ráolvasni bünüket.