Az uj lisztárak és gabonaprémiumok

A kormány az eddig előirt kiőrlési arányt rendeletileg megváltoztatta és egyben a lisztre uj maximális árakat állapitott meg. A közszükséglet sürgős biztositása érdekében, továbbá egy második rendeletével prémiumot biztosit azoknak, akik gabonakészleteiket bizonyos határidőn belül a közélelmezés céljaira leszállitják. A két rendelet a következő: 

Az uj lisztárak

A 6953/1919. sz. rendelet szerint buzából, árpából és tengeriből csak az alábbi őrleményeket szabad előállitani: Az örlés alá vett, 2%-nál nem több idegen keveréket tartalmazó, hektoliterenkint 76 kgr. sulymennyiségből 3% darát, 37% egységes minőségü fehérlisztet és 40% kenyérlisztet; a 62 kgr. hektolitersulyu árpából 70% egységes minőségü lisztet és 26 1/2 % korpát; a feldolgozás alá vett tengerimennyiségből 35% kását, 50% lisztet, 6 1/2 % csirát és 6% korpát. A tengeri pótlására legfeljebb 2 1/2 % számitható.

A 2%-nál nem több idegen keveréket tartalmazó, 76 kgr.-nál nagyobb hektolitersulyu buzából a hektolitersuly különbözetnek minden teljes kgr.-ja után az imént megállapitottnál 1/2 %-kal több egységes fehérliszt állitandó elő, viszont ennek megfelelően a korpa mennyisége 1/2 %-kal csökken. 

Ha pedig a buza hektoliterjének sulya 2%-nál nem több idegen keverék mellett 76 kgr.-nál kisebb, a hektolitersulykülönbözetnek minden megkezdett kgr.-ja után 1/2 %-kal kevesebb fehérliszt és ugyanannyival több kenyérliszt állitandó elő, mint ahogy fentebb megállapitást nyert.

Ha a buza 2%-nál több idegen keveréket tartalmaz, a keverékeknek minden megkezdett % többlete után az előző §. 1. pontjában a kenyérlisztre nézve megállapitott % arány 1-1 %-kal csökkentendő és ezzel szemben a korpa- és hulladékmennyiség 1-1 %-kal növelendő. 

A buzából, rozsból, kétszeresből, árpából és tengeriből előállitott őrleményekért a közvetlen fogyasztást szolgáló forgalmon kivül követelhető legmagasabb árak métermázsánkint a következők:
Buzadara 1400, tengerikása 600, buza fehérliszt 1000, buza kenyérliszt, egységes rozsliszt, egységes árpaliszt, valamint ezen lisztek bármely keveréke 250, tengeriliszt 250, tengericsira 150, korpa, beleértve a fenti gabonanemüek minden egyéb őrlési hulladékát is (konkoly stb.) 50, tengerikorpa 50 K. Ezek a legmagasabb árak nem vonatkoznak az olyan őrleményekre, amelyeket szerződés vagy hatósági intézkedés alapján a jelen rendelet életbelépte előtt szállitottak (adtak át). 


A felsorolt őrlemények adás-vétele iránt a jelen rendelet életbelépte előtt kötött, de az áru átadásával csak a jelen rendelet életbelépte után teljesitendő ügyletek alapján a vevő a teljesitést (az áru átadását) csak ugy követelheti, ha a jelen rendelettel megállapitott legmagasabb árakat megfizeti. 
Végül a rendelet a szokásos büntető szankciót irja elő. 


Prémium a leszállitott gabona után

A 6053/1919. sz. kormányrendelet a következőket rendeli:
Azoknak, aki az 1919. évi termésből származó buza-, rozs-, kétszeres- és árpatermésüket február hó 15-ig a gabonagyüjtés országos kormánybiztosának, illetve a terményátvétellel direkt megbizott szerveknek vagy közegeknek megvételre felajánlják és leszállitják, ezen készletek után az 5.200/1919. M. E. számu rendeletben megállapitott legmagasabb árakon felül métermázsánkint 100 korona szállitási prémiumra van igényük. 

Azok a készletbirtokosok, akik az előbbi bekezdésben felsorolt terményekből készleteiket csak 1920. február hó 15-ike után, és még március hó 15-ike előtt szállitják le, 50 korona szállitási prémiumot igényelhetnek. 

A gabonagyüjtés országos kormánybiztosának, illetve a terményátvétellel általa megbizott szerveknek vagy közegeknek megvételre felajánlott és 1920. március hó 15-éig átadott zabkészletek után a készletbirtokos métermázsánkint a megállapitott legmagasabb áron felül 50 korona szállitási prémiumot igényelhet. 

Ha a fél az emlitett terménykészleteit megállapitott határidőkön belül jelenti be szállitásra, magára a szállitásra azonban csak a jelzett határidők letelte után kerül a sor, a bejelentés időpontjának megfelelő prémiumot igényelheti, ha beigazolja, hogy a késedelmet nem ő okozta.