A deviza spekuláció csődje

A háborus konjunktura aranyesője elült és a győző, de kiváltképpen a semleges államok tresorjai légmentesen elzárták a nagy világégésben szabadjára engedett aranyércet. A vesztes országok valutája lesülyedt, a győzőké emelkedett, a semlegeseké pedig a képtelenség zenithjén sütkérezik.

A valutadifferenciák a legkomplikáltabb üzletekre adtak alkalmat, melyek legkedveltebbje az arany, ezüst és drágakövek kicsempészése volt. Még rövid idő előtt nem tartozott a lehetetlenségek közé, hogy élelmes üzérek a volt monarchia területén koronákban összevásárolt értéktárgyakat ugyanannyi olasz lirában vagy feleértékü svájci frankban értékesithettek, ha sikerült azokat Olaszországba vagy Svájcba átcsempészni. 

A valutaspekulánsok mérhetetlen mohósága azonban végeredményben az abszurdumig fejlesztette az ügyeket, mert ma, a devizapiac nevetséges aránytalansága következtében lehetetlenné tette a győztes és semleges államok kivitelét. Az angol, francia, olasz, svájci, de még a cseh-szlovák állam ipara katasztrófa előtt áll, mert a kisebb valutáju országok fogyasztói nem tudják iparcikkeiket megfizetni, éppen a tulzott valutáris differenciák miatt. 

Élesen rávilágit erre a tarthatatlan helyzetre alábbi táviratunk.
Bern, január 31. (Svájci Távirati Iroda) A második svájci kereskedelmi és ipari kongresszus tárgyalásai szombaton véget értek. A valutaprobléma tárgyalása során több szónok, köztük az órásipar és a gépipar egy-egy képviselője, azt hangoztatta, hogy gyors segitség hijján az egyes iparágakat a kiviteli lehetőségek hiánya miatt és a külföldi valuta romlása következtében katasztrófa fenyegeti.

Moratóriumot kértek olyan cégek számára, amelyek a valutanehézségek miatt szorult helyzetbe kerültek. A kongresszus elhatározta, hogy a szövetségtanácshoz azt a kérelmet intézi, kezdeményezzen a svájci körök ismeretes memorandumának értelmében konferenciát, amelyen a valutakérdésben nemzetközi érvényességü megállapodásokat létesitenének.
(MTI.)