Szabad kereskedelem

A napilapok közölték a napokban, hogy a rendőrség a budapesti szállitók raktáraiban razziát tartott és sok millió értékü élelmiszereket, meg más árut foglalt le ama gyanu alapján, hogy a lefoglalt árukat a tulajdonosok elvonták a közfogyasztás elől azért, hogy azokat „drágitsák”. A lefoglalt cikkek között sok volt a tea és csokoládé.

A tulajdonosok ellen eljárás indult meg és ha nem tudják igazolni, hogy a beraktározás kényszerüségből történt, az árukat elkobozzák, illetőleg a közélelmezési minisztérium rendelkezésére bocsátják, amely azokat eladja beszerzőcsoportoknak és szövetkezeteknek, az árutulajdonosokat pedig példásan megbüntetik.

A legitim kereskedelem nem akarja semmiképen sem mentegetni, védelmezni az árdrágitó zug- és lánckereskedelmet, sőt szigoru, eredményes üldözésének csak örülni tudna. De a kereskedelem fattyuhajtásait ilyen módon nem lehet lenyesegetni.

Aki nem egyenes uton jár, akinek cselekedetei nem birják el a világosságot, bizonyára nem tolakszik a nyilvánosság elé, hanem bujkál, rejtőzködik. Aki árut halmoz, árdrágitani akar, bizonyára nem helyezi el a piszkos üzleteinek tárgyát képező árut közraktárakba vagy szállitóknál, ahol a rendőrség ugyszolván bekötött szemmel is belebotlik, hanem azt ügyesen elrejti, hogy ne egykönnyen találjanak rá. 

A zug- és lánckereskedelmet elsősorban tenyésztették és tenyésztik a kimulni nem akaró, kimulni nem tudó központok, amikor a forgalmat megkötik és jelentékeny árukészleteket vonnak el a fogyasztás elől. Mert ne higgye senki, hogy ha egyes központok kimondják a fölszámolást, azzal a baj már megszünt. Minden központnak, akármi legyen a neve, a lehető leggyorsabban meg kell szünnie és mindenekelőtt a lekötött árukészleteket kell a kereskedelem utján a fogyasztókhoz eljuttatni. Semmiféle központnak sem szabad fönnmaradnia. Semmiféle központ likvidációjának sem szabad hónapokig eltartani.

Amilyen károsak a központok, csak olyan károsak a forgalmat megkötő egyéb intézkedések: a maximális és tájékoztató árak, a bejelentési kényszer, a szállitási igazolványok, stb. Amig ezek megbéklyózzák a forgalmat, igazi szabad kereskedelem nem lehetséges és igy a szabad verseny jótékony hatása nem érvényesülhet a maga egészében. 

Fletner Jenő