Transzváli hadihelyzet

Mikor a Kronje serege angol fogságba került, általában azt hitték, hogy ez a csapás annyira meggyengitette s megfélemlitette a különben is roppant tulerő ellen küzdő boerokat, hogy most már a háborunak nem sokára vége lesz s az angol hadak megadásra kényszeritik a vitéz kis népet.

És egy darabig csakugyan ugy is látszott, hogy a boerokat végkép elhagyta a szerencse s most már semmi sem tartóztatja vissza az angolokat diadalutjukban. Azonban most egyszerre ismét fordult a koczka, a boerok ujra összeszedték magukat s bátran, elszántan nyomulnak előre, sőt- mint alább részletesen olvasható-egy erős angol hadoszlopot legyőztek, nagyrészét foglyul ejtették s 7 ágyúját és minden málháját elvették. Mafeking várost tovább ostromolják s szakadatlanul háborgatják a Roberts főseregének szárnyait is. Szóval a boerok ismét a régi lelkesültséggel, bátorsággal és elszántsággal harczolnak hazájuk fenyegetett függetlenségéért. Ott van a harcztéren a kis nemzetnek ugyszólva minden fegyverfogható tagja, sokszor együtt harczol a nagyapa fiaival, unokáival együtt.

Nagy csapás volt a boerokra kitünő fővezérüknek, Joubertnek halála is, de ugy látszik, hogy hadvezérletükben eme nagy hiányt is sikerült pótolniok, midőn az erélyes Botha tábornokot tették meg új fővezérnek.

Még Joubert erős hadállást szervezett Kroonstadtnál, s innen indulnak most portyázni a boerok az angolok ellen, a kiket kifárasztani igyekeznek. Mivel pedig az angol fősereg háta mögött és nyugati oldalán Kimberley környékén is ellenség tört elő, az angoloknak nagyon megnehezedett a helyzetük. A boerok, ugy látszik, elég erősnek érzik magukat, hogy kroonstadti főtáborukból előnyomuljanak. Roberts tábornagyot váratlanul érte, mikor Bloemfonteintól éjszakra, a Kroonstadtba vezető uton levő Brandfort város körül egy boer hadosztály márczius 29-ikén támadólag lépett fel.

A mozgékony boerok Roberts nagy seregét délen is meglepetésben részesitették.

Csekély erejök tudatában kerülik a nagyobb csatákat, kitérnek azok elöl, hanem emésztő kisebb harczokhoz látnak . A mikor Roberts betört Oranje szabad államba, és Kronje megadta magát, a boerok még akkor is Roberts seregét legérzékenyebb oldalán birták megsebesíteni. Elvették tőle az élelmezési készletet, a szekerekkel és igavonókkal együtt. Ezt Roberts nagyon megérezte, odább menni Bloemfonteinből ma sem tudott.

A boerok most az angol hadseregnek hol egyik, hol másik szélső oldalát támadják.

Egy-egy csapatjok előkerül itt is. Sikerült nekik egy nagyobb csapattal az angol hadsereg háta mögé befuródni és ott épen olyan körülmények közt, mint a hogy az ő Kronje tábornokukkal történt, megadásra kényszerítni Broadwood ezredest, kit körülfogtak, ki a fehér zászlót kitűzte, magát a seregével és hét ágyújával megadta. A harcztérnek ez a legnevezetesebb eseménye, Angliában nagy kedvetlenséget okozott, mert a legyőzöttnek hitt boerok még mindig képesek ilyen meglepetésekre.