Az antant elismeri a Huszár-kormányt

Budapest, november 23.
(A Hétfői Napló tudósítójától.)

Hosszu és fáradságos munka után a magyar politikai pártok pártszenvedélyén felül buzgó nemes hazaszeretet győzelmével szombaton este létrejött a megegyezés és Huszár Károly dezignált miniszterelnök megalakíthatta kormányát. Már nem reménytelennek látszó politikai életünkben az utolsó perc végső pillanatában győzött a magyar erény, a hazának, jövőnknek szeretete, amelynek oltárán – szegezzük le – minden párt meghozta a maga áldozatát. Csak így, csak az áldozatkészségnek ezzel a mértékével tudták megvalósítani a pártok az antant óhaját, - amelytől pedig most jövőnk függ – a koncentrációs kabinet létrehozását.

Huszár Károly Clerknél
Huszár Károly dezignált miniszterelnök, miután szombaton este a kabinet listáját a pártok közös megállapodással összeállították, vasárnap reggel tíz órakor megjelent Sir Georg Clerknél. A miniszterelnök körülbelül háromnegyed óra hosszat volt az antant meghatalmazottjánál. Referált neki az utolsó tanácskozásokról, a pártok végső megállapodásáról és elébe terjesztette az összeállított miniszteri listát.

Sir Georg Clerk örömmel vette tudomásul a pártoknak ezt az óhajtott megegyezését és kijelentette, hogy Huszár Károly miniszterelnöksége ellen és az elébe terjesztett kormány névsor ellen semmi kifogása nincs, az ántánt elismerését ez a kormány meg fogja kapni.

Huszár Károly hétfőn délelőtt ismét felkeresi Sir Georg Clerket, hogy megkapja tőle – minden valószinűség szerint – írásban is azt a nyilatkozatot amelylyet az ántánt a Huszár-kormányt elismeri.
Huszár ezzel a nyilatkozatával ma délelőtt felkeresi Friedrichet s ha lehet még a déli órákban összeül a régi minisztertanács, amelynek kezébe Huszár leteszi az esküt. Utána az uj kormány tagjai esküsznek és az esküt Huszár kezébe teszik le.