Három kommunista izgató bűnügye

A budapesti büntetőtörvényszék dr. Bigner József táblabiró elnöklésével a gyorsitott eljárás szabályai szerint három kommunista izgató bűnügyét tárgyalja ma délelőtt. Az első ügynek Benkeházy Lajos 40 éves asztalos a vádlottja, aki a proletárdiktatúra idején az V. kerületi lakáshivatal vezetője volt.

Ezt a bitorolt hivatali állását többek közt arra használta fel, hogy Kónya Sámuelnét a Honvéd-utca 16. szám alatt lévő lakásból kikergette. Fegyveres katonákkal behatolt az özvegyasszony lakásába és fenyegetésekkel kényszeritette a lakás elhagyására. Emiatt az államügyészség magánlaksértés és zsarolás büntettével vádolja.

A másik vádlott Lusztig Sándor 25 éves magánhivatalnok, aki a proletárdiktatúra tartama alatt a földosztás és birtokrendezés állami központi hivatalában tartott pártgyűlésen a kommunizmus mellet propagáló beszédett mondott, megfenyegette tisztviselő társait azzal, hogy a forradalmi törvényszék elé állitja őket, ha nem lépnek be a vörös hadseregbe. Aztán uszitó beszédet mondott a polgári osztály ellen és izgatott a tulajdonjog intézménye ellen is. Emiatt az államügyészség izgatás bűnével vádolja.

Ugyancsak izgatás büntette miatt emel vádat az államügyészség Wagner Benedek 26 éves sütőmunkás ellen is, aki egy népgyűlésen több száz főnyi hallgatóság előtt szónokolt s ennek során kijelentette, hogy a buzsoát fel kell robbantani s el kell venni a polgári osztály vagyonait.