A spanyolnátha

Vasárnap is sűrűn lehetett látni az utcákon a fertőtlenitő-intézők homályos ablaküvegű kocsiját, amelyek gyakran tettek fordulót a Szent Gellért kórházba, amelyet a főváros az ujabban föllépett spanyol járványra való tekintettel készenlétbe helyezett.

Fájdalom, a járvány növekvőben van. Vasárnap este 8 óráig a Szent Gellért kórház felügyelőjének jelentése szerint 100 beteget vettek föl. A kórházban fekvő spanyol betegek közül vasárnap kilencen haltak meg. Szombaton 129 beteget vettek föl a kórházba. Egyelőre csak a Gellért-kórházba szállitják a spanyol náthában megbetegedetteket, de már intézkedtek, hogy a 3000 ágyra berendezett Zita kórház is teljesen rendelkezésre álljon, minthogy a spanyol betegség lefolyása 8-10 napot vesz igénybe és az inkubációs időt számitva, ez alatt a László- és Gellért kórházak megtelnek.

A mentőknél a vasárnap folyamán 8 spanyol megbetegedést jelentettek be. Erős főfájás, derékfájás, váltakozó láz, hideglelés, hányinger, és étvágyzavar voltak a betegség jelenségei. A mentők mindenütt megjelentek, az első utasitásokat megadták és azután intézkedtek, hogy a sulyosabb esetekben a fertőtlenitő intézet beszállitsa a beteget a járványkórházba.

A gyári-úti fertőtlenitő hat kocsija, a váci-úti fertőtlenitőnek pedig valamennyi kocsija állandó uton van és igy a betegek általában egy órán belül kórházba kerülnek. A főváros tiszti főorvosi hivatala ma nem adott ki jelentést a spanyol járványról.