A mozgóképszínházi apróságok

Mozirendelet és filmcenzura

A belügyminisztérium rendészeti osztályában most dolgoznak a leendő moziszabályrendeleten, amely valószinüleg ki fogja emelni a mozit a "mutatványosok" kasztjából és bizonyára elnyeri méltó helyét a magyar kulturális életben. A filmcenzura kérdései napirenden van. Az elmult kedden ankét volt a lővezérségen, amelyen a filmszakmát Gutimann Manó és Pásztori Miklós képviselték. Az ankéton megbeszélték azokat a módozatokat, amelyek alapján a katonai filmcenzurát életbeléptetni fogják. A filmszakma két kiküldötte átvette a lővezérség által megállapitott alapelveket és azokat a holnap, kedden összeülő egyesületi közgyülés elé terjesztik. - A belügyminiszter - mint a Hétfői Napló értesül - a jövő héten bocsátja ki a filmcenzuráról szóló rendeletét, amelynek értelmében föl kell majd állitani az "Országos Mozifényképvizsgáló Bizottságot".

Kinyithatnak a mozik

A napilapok közölték hogy a mozgóképszinházakat, miután a járványbizottság kérelmüket nem teljesitette, ellenben szigoru rendszabályait teljes mértékben fenntartotta, két hétre, ameddig a rendeletet meghosszabitották, zárva tartják.

Vasárnap délelőtt tiz órakor a Magyar Mozgóképszinházak Országos Szövetsége ez ügyben ülést tartott, melyen mintegy hatvan mozgóképszinháztulajdonos vett részt. Szabó Ödön dr., a szövetség elnöke, ismertette a helyzetet és inditványozta, hogy a mozgóképszinházak nyitvatartásáról, mely a járványbizottság rendelkezése folytán nagy deficittel jár a tulajdonosokra, inditsák meg a vitát.

Számos felszólalás után a kérdés eldöntetlennek látszott. Ekkor megjelent a mozgóképszinházak alkalmazottainak küldöttsége s arra kérte a jelenlévő szinháztulajdonosokat, hogy a jelenlegi sivár gazdasági helyzetre való tekintettel ne zárják be a mozgóképszinházakat, mely az ő anyagi romlásukat vonná maga után.

Ugyanakkor Guttmann Manó, az Országos Magyar Mozgóképipari Egyesület alelnöke nagy lelkesedés mellett bejelentette, hogy tekintettel arra a sok kis existenciára, mely a mozgóképszinházak, működésével egybefügg, és tekintettel a mozgóképszinházak deficitjére a filmkölcsönzők egyhangulag elhatározták, hogy a járványbizottság rendeletének hatálya alatt a filmkölcsönzés diját lényegesen leszállitják, hogy ezzel is könnyitsenek a mozgó-képszinháztulajdonosok nehéz helyzetén.

A két bejelentés hatása alatt rendelte el a szövetség elnöke a szavazást a mozgóképszinházak nyitvatartása, illetőleg bezárása felett. A nyitvatartás mellett negyvenen, a zárvatartás mellett tizennégyen szavaztak. Igy nagy többséggel a mozgóképszinházak további egy hétig való nyitvatartását határozta el a szövetség. A jövő hétre vonatkozó döntést ujabb ülés elé viszi az elnökség.