Halottak emlékére

Mindenszentek ünnepén és halottak napján gyönyörű őszi idő kedvezett a fővárosban a sírok látogatására. Mind a pesti, mind a budai oldalon lévő temetőket ezernyi ezer sokaság lepte el már a reggeli óráktól kezdve.

A villamos vasutakon kocsi kocsikat követett szakadatlanul. A koszorúkat valóságos társzekerek szállították a temetőkbe és a temetők előtti koszorúvásárba. A sírok megkoszorúzása, feldíszítése már sokszor egész a fényűzésig megy. A legnagyobb tömegek most is a Kerepesi úti temetőt keresték fel, noha az utóbbi években elhúnytaknak csak igen kis részét temetik már ide.

De a nemzet halottjai, a tudomány, irodalom, közélet jelesei nagy számban itt nyugszanak. A nevezetes halottak sírjai közül Batthyány, Deák, Kossuth, a jótékony Rökk Szilárd és Munkácsy sírját a városi hatóság díszítette föl és világította ki. A testületek, intézetek, iskolák kegyelete is mindenütt fölkereste a hozzájok tartozó sírhantokat és kriptákat.

Sok család oly pompával vette körül sírjait, hogy a tömegek torlódva álltak meg ezek előtt. Egész nap vonultak ki a testületek a temetőkbe, fekete zászlók alatt, s nem volt oly része a temetőnek, hol ünnepi szónoklatok, énekek ne hangzottak volna. A küldöttségek sorát az egyetemi ifjúság és az iskolák növendékei nyitották meg, s már reggel megkezdték a sírok koszorúzását.

A nemzet halottjainak sírjainál beszédeket is mondottak. Kossuth Lajos sírjánál, a melyet a köröskörül fölállított délszaki növények pálmaligetté varázsoltak, az első koszorút Kossuth Ferenc tette le. Szalagján ez a fölírás van: "Felejthetetlen halottunknak - Kossuth Ferenc és Lajos Tódor" Megkoszorúzta a sírt az országos függetlenségi és 48-as párt is.

Deák Ferencz mauzoleumának a belseje volt földíszítve, s a márvány szarkofág előtt gyertyák s mécsesek égtek a délszaki növények között. Batthyány Lajos sírját fekete gyászlepel borította s a följárónál babérfákat helyeztek el. Munkácsy Mihálynak zöld pázsitos dombbal és egyelőre egyszerű fakereszttel jelölt sírjára tették le koszorúikat a gyászolók.

Az egyetemi ifjúság megkoszorúzta még Arany János, Csányi László,Csiky Gergely, Czuczor Gergely, Erkel Ferencz, Erkel Sándor, Irányi Dániel, Kisfaludy Károly, Klapka György, Trefort Ágost, a vértanúk,Vörösmarty sírját. Tanáraikról sem feledkeztek meg. A színházak a színművészet elhúnyt jeleseinek küldtek koszorút. A munkások most is meglátogatták Táncsis sírját. A krisztinavárosi temetőben a honvédsírokat keresték föl igen sokan. A katonai temetőben báró Edelsheim-Gyulai tábornok sírja volt a legszebben díszítve.